biszkopt z malinami

w sezonie jagodowym delektuj się delikatnym smakiem ciasta malinowego! Myślę, że już zgadłeś, że zamiast malin możesz użyć dowolnej jagody, z każdym ciastem będzie magicznie. Ciasto na ciasto jest bardzo delikatne, przewiewne, po prostu rozpływa się w ustach. Oprócz świeżych jagód możesz bezpiecznie użyć mrożonych, dodać je natychmiast z zamrażarki, bez uprzedniego rozmrażania. Możesz podawać to ciasto z bitą śmietaną lub lodami, ale jak dla mnie samo w sobie jest również piękne! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 65 % 37 g
300 kcal
IG: 8 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania ciasta potrzebujemy masła o temperaturze pokojowej, 3 białek jaj, cukru, śmietany o zawartości tłuszczu 15-20%, malin, mąki, proszku do pieczenia i opcjonalnie cukru waniliowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku najpierw ubij białka na miękkie szczyty z połową normy cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź kolejną miskę i ubij masło z pozostałą ilością cukru i cukru waniliowego, aż będzie puszyste. Dodaj śmietanę i ponownie ubij, aż będzie puszysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia do kremowej mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka (na tym etapie nadal możesz użyć miksera).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kilku krokach dodajemy ubite białka (wszystko już mieszamy szpatułką, mikser po prostu zapomniałem usunąć). Dla wygody najpierw dodaj jedną trzecią białek i dokładnie wymieszaj, aby ciasto stało się bardziej płynne, a następnie dodaj pozostałą ilość białek, a teraz delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto układamy w przygotowanej formie o średnicy 22-24 cm, na wierzch układamy maliny. I wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25-30 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto ostudzić, posypać cukrem pudrem (Opcjonalnie)i podawać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy