skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania ciasta potrzebujemy masła o temperaturze pokojowej, 3 białek jaj, cukru, śmietany o zawartości tłuszczu 15-20%, malin, mąki, proszku do pieczenia i opcjonalnie cukru waniliowego.
Krok 2:
W osobnym pojemniku najpierw ubij białka na miękkie szczyty z połową normy cukru.
Krok 3:
Weź kolejną miskę i ubij masło z pozostałą ilością cukru i cukru waniliowego, aż będzie puszyste. Dodaj śmietanę i ponownie ubij, aż będzie puszysta.
Krok 4:
Dodaj połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia do kremowej mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka (na tym etapie nadal możesz użyć miksera).
Krok 5:
W kilku krokach dodajemy ubite białka (wszystko już mieszamy szpatułką, mikser po prostu zapomniałem usunąć). Dla wygody najpierw dodaj jedną trzecią białek i dokładnie wymieszaj, aby ciasto stało się bardziej płynne, a następnie dodaj pozostałą ilość białek, a teraz delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Gotowe ciasto układamy w przygotowanej formie o średnicy 22-24 cm, na wierzch układamy maliny. I wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25-30 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem.
Krok 8:
Gotowe ciasto ostudzić, posypać cukrem pudrem (Opcjonalnie)i podawać.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g