skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto.
Krok 2:
Do miski kombajnu przesiej mąkę ze szczyptą soli, dodaj cukier puder i posiekane zimne masło. Szybkimi ruchami zmiel mieszaninę na okruchy.
Krok 3:
Dodaj żółtko do okruchów masła i wymieszaj.
Krok 4:
Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj zimną wodę. Dodaj wodę stopniowo, dosłownie 1 łyżeczka. W rezultacie powinniśmy uzyskać wilgotne okruchy masła, które można zebrać w jedną bryłę.
Krok 5:
Zbieramy ciasto, ale nie ugniatamy. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.Aby ciasto ostygło szybciej, zetrzyj je ręką w ciasto o grubości 1-2 cm i wyślij w ten sposób do lodówki.
Krok 6:
Podczas chłodzenia ciasta zajmiemy się nadzieniem. Posiekaj orzechy na małe okruchy (miałem już posiekane orzechy w zapasach).
Krok 7:
Z nektaryny wyjmujemy kość i kroimy w cienkie plasterki. Jeśli nektaryna nie jest wystarczająco słodka, możesz wymieszać pokrojone plastry z odrobiną cukru (nie zrobiłem tego, miałem dość słodyczy samego owocu).
Krok 8:
Rozłóż ciasto na kartce papieru do pieczenia.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 3 mm.spróbuj rozwałkować krawędzie nieco cieńsze niż środek. Ciasto posypujemy mielonymi orzechami, nie osiągając krawędzi 3-4 cm.
Krok 10:
Rozłóż plasterki nektaryny na orzechach.
Krok 11:
Wolne krawędzie ciasta zawijamy na wierzch, tworząc ciasto. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 minut. Galeta powinna się dobrze zrumienić.
Krok 12:
Niech ciasto trochę ostygnie, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g