ciasto krucha Galeta z brzoskwiniami

Poczęstuj swoją rodzinę delikatnym ciastem z aromatyczną nektarynką! . Ciasto jest przygotowywane bardzo łatwo i wystarczająco szybko. Co najważniejsze, nie zadzieraj długo z ciastem kruchym, aby olej nie zaczął się topić od ciepła twoich rąk. Oprócz nektarynek gruszki, jabłka lub twarde brzoskwinie są idealne do nadzienia. Dużym plusem tego ciasta jest to, że jeśli nagle natkniesz się na twarde i niezbyt słodkie owoce, będą one po prostu idealne na ciasto! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 57 % 39 g
380 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski kombajnu przesiej mąkę ze szczyptą soli, dodaj cukier puder i posiekane zimne masło. Szybkimi ruchami zmiel mieszaninę na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj żółtko do okruchów masła i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj zimną wodę. Dodaj wodę stopniowo, dosłownie 1 łyżeczka. W rezultacie powinniśmy uzyskać wilgotne okruchy masła, które można zebrać w jedną bryłę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy ciasto, ale nie ugniatamy. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.Aby ciasto ostygło szybciej, zetrzyj je ręką w ciasto o grubości 1-2 cm i wyślij w ten sposób do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas chłodzenia ciasta zajmiemy się nadzieniem. Posiekaj orzechy na małe okruchy (miałem już posiekane orzechy w zapasach).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z nektaryny wyjmujemy kość i kroimy w cienkie plasterki. Jeśli nektaryna nie jest wystarczająco słodka, możesz wymieszać pokrojone plastry z odrobiną cukru (nie zrobiłem tego, miałem dość słodyczy samego owocu).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na kartce papieru do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 3 mm.spróbuj rozwałkować krawędzie nieco cieńsze niż środek. Ciasto posypujemy mielonymi orzechami, nie osiągając krawędzi 3-4 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż plasterki nektaryny na orzechach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wolne krawędzie ciasta zawijamy na wierzch, tworząc ciasto. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 minut. Galeta powinna się dobrze zrumienić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Niech ciasto trochę ostygnie, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy