samodzielne gotowanie Galet jest całkiem możliwe, proces ten nie spowoduje trudności nawet dla niedoświadczonych gospodyń domowych. Przepisy na galety są proste, ulepszone i dietetyczne. Pierwszy przygotowuje się bez cukru i tłuszczu, drugi i trzeci dodaje margarynę lub masło i cukier granulowany, ale w różnych proporcjach. Do pieczenia stosuje się mąkę pszenną najwyższej jakości, którą najpierw dokładnie zagniata się wodą i solą, a następnie dodaje pozostałe składniki.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
skrobia | 320 | 0.1 | 0 | 78.2 |
często do ciasta wkłada się słoneczniki i siemię lniane, sezam, mielone orzechy. Lekkie kruche ciasteczka są idealne na śniadania. Piecze się go z nadzieniem, używając do nadzienia jajek, grzybów, szynki, twardego sera, riccotty, zwykłego twarogu z ziołami. Galette bez nadzienia można podać dziecku w przedszkolu lub szkole, z dżemem lub dżemem, z kremowymi lodami, galaretką i świeżymi owocami na deser lub na herbatę. Jest sycący i wygląda bardzo apetycznie.