Galeta pełnoziarnista ze szpinakiem feta i pomidorami

zarówno smaczne, jak i zdrowe! Upiecz galetę o klasycznym greckim smaku! Wspaniały prosty przepis na galetę pełnoziarnistą i z bardzo greckim nadzieniem. Takie ciasto wygląda pięknie i apetycznie - świetnie zarówno na śniadanie, jak i na obiad, a przyjaciele nie wstydzą się podawać, którzy niespodziewanie odwiedzili. Obejrzałem wideo i bardzo mi się podobało, więc nie mogłem się oprzeć i podzielę się z Tobą!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 55 % 21 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Mąkę pełnoziarnistą wsyp do miski, wymieszaj z solą.
2. Dodaj zimne masło do mąki, wlej wodę (nie wszystkie naraz, na początek wystarczy połowa).
3. Zagnieść gęste i twarde ciasto. Zwiń go w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-25 minut.
4. Pokrój szpinak w paski, zanurz go na 2 minuty we wrzącej wodzie, a następnie włóż do durszlaka.
5. Drobno posiekaj koperek i miętę, wymieszaj ze szpinakiem.
6. Obierz i posiekaj czosnek.
7. Pamiętaj o fecie widelcem, dodaj żółtko. Jeśli lubisz wystarczająco słone jedzenie, możesz dodać sól na tym etapie.
8. Do masy serowej włóż mieszankę ziół i czosnku, wszystko dobrze wymieszaj rękami, aby nadzienie było mniej lub bardziej jednorodne.
9. Wyjmij ciasto, rozgnieć je i rozwałkuj wystarczająco cienko. Ale nie za bardzo. Ważne jest, aby się nie rozerwał.
10. Rozłóż nadzienie, zawiń brzegi ciasta.
11. Pokrój pomidory na połówki lub kółka (w zależności od wielkości), pięknie ułóż na wierzchu.
12. Przykryj blachę do pieczenia lub formę pergaminem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy