skład / składniki
metoda gotowania
1. Mąkę pełnoziarnistą wsyp do miski, wymieszaj z solą.
2. Dodaj zimne masło do mąki, wlej wodę (nie wszystkie naraz, na początek wystarczy połowa).
3. Zagnieść gęste i twarde ciasto. Zwiń go w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-25 minut.
4. Pokrój szpinak w paski, zanurz go na 2 minuty we wrzącej wodzie, a następnie włóż do durszlaka.
5. Drobno posiekaj koperek i miętę, wymieszaj ze szpinakiem.
6. Obierz i posiekaj czosnek.
7. Pamiętaj o fecie widelcem, dodaj żółtko. Jeśli lubisz wystarczająco słone jedzenie, możesz dodać sól na tym etapie.
8. Do masy serowej włóż mieszankę ziół i czosnku, wszystko dobrze wymieszaj rękami, aby nadzienie było mniej lub bardziej jednorodne.
9. Wyjmij ciasto, rozgnieć je i rozwałkuj wystarczająco cienko. Ale nie za bardzo. Ważne jest, aby się nie rozerwał.
10. Rozłóż nadzienie, zawiń brzegi ciasta.
11. Pokrój pomidory na połówki lub kółka (w zależności od wielkości), pięknie ułóż na wierzchu.
12. Przykryj blachę do pieczenia lub formę pergaminem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g