Farinata z mąki grochowej
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozcieńczyć sól w wodzie.
2. Stopniowo wprowadzaj mąkę grochową do płynu i dobrze wymieszaj.
3. Dodaj bazylię i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
4. Dokręć ciasto folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny ,aby ciasto zgęstniało (jest to spowodowane pęcznieniem mąki w wodzie).
5. Dodaj połowę oliwy z oliwek do ciasta i dobrze wymieszaj.
6. Drugą połową oleju posmaruj blachę do pieczenia, wlej na nią ciasto.
7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz farinatę przez 20 minut. Jest gotowa, gdy jej krawędzie stają się złote.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka Grochowa - 298 kcal/100g