Farinata z mąki grochowej

cienkie i pachnące ciasto jest tym, czego potrzebujesz do zupy! Gotuj na lunch! Farinata jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smak jest niesamowity.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 52 % 15 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Rozcieńczyć sól w wodzie.
2. Stopniowo wprowadzaj mąkę grochową do płynu i dobrze wymieszaj.
3. Dodaj bazylię i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
4. Dokręć ciasto folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny ,aby ciasto zgęstniało (jest to spowodowane pęcznieniem mąki w wodzie).
5. Dodaj połowę oliwy z oliwek do ciasta i dobrze wymieszaj.
6. Drugą połową oleju posmaruj blachę do pieczenia, wlej na nią ciasto.
7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz farinatę przez 20 minut. Jest gotowa, gdy jej krawędzie stają się złote.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka Grochowa - 298   kcal/100g

Podobne przepisy