ciasto z batatem i karmelem

klasyczny przepis na ciasto z ignamami - dania kuchni amerykańskiej. Pyszne ciasto z soczystym i słodkim nadzieniem, chrupiącym karmelem z orzechami na wierzchu i kruchym ciastem na dole. Spróbuj tak niezwykłego dania w naszym regionie, być może smak słodkich ziemniaków spodoba ci się tak bardzo, że dołączysz do grona fanów tej rośliny okopowej.
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 42 % 21 g
węglowodany 50 % 25 g
307 kcal
IG: 4 / 28 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

najpierw przygotuj ciasto:

1. Masło i margarynę zetrzyj na grubej tarce.
2. Przesiej mąkę, dodaj do mieszanki masła i margaryny. Wymieszaj wszystko w jednorodną masę.
3. Dodaj sól, wlej lodowatą wodę i zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie plastyczny. Ciasto powinno przestać przyklejać się do dłoni.
4. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i zwiń w warstwę nieco większą niż forma, w której upieczesz ciasto.
5. Umieść warstwę w formie natłuszczonej olejem roślinnym, spłaszcz wzdłuż dna, uformuj boki. Wstaw formę do lodówki na 1 godzinę.

można zrobić nadzienie:

6. Umyj słodkie ziemniaki, gotuj. Zasadniczo nie jest branie słodkich ziemniaków dwóch różnych odmian - nie wpłynie to na smak, ale ciasto okaże się piękniejsze. Gotuj słodkie ziemniaki po gotowaniu na małym ogniu przez 40 minut,a następnie ostudź, obierz.
7. Rozgnieć pomarańczowe słodkie ziemniaki widelcem, dodaj do niego połowę masła o temperaturze pokojowej, wlej połowę śmietany, dodaj połowę cukru, rozbij 2 jajka. Podziel przyprawy na pół i dodaj jedną część do mieszanki pomarańczowych słodkich ziemniaków z innymi składnikami.
8. Zrób to samo z fioletowym ignamem, mieszając go z pozostałymi składnikami i drugą częścią przypraw.

więc ostatni etap gotowania:

9. Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Pierwszą warstwę na cieście ułożyć mieszaninę z pomarańczowym ignamem, drugą z fioletem. Zrób to ostrożnie, aby warstwy się nie mieszały. Spłaszcz fioletową warstwę łyżką.
10. Umieść formę z przyszłym ciastem w nagrzanym piekarniku (175 C) na 1 godzinę.
11. Po upieczeniu ciasta przygotuj karmel. Rozpuść masło na patelni, włóż cukier, ciągle mieszając, poczekaj, aż zamieni się w karmel (całkowicie się rozpuści, a następnie masa powinna zgęstnieć). Włóż orzechy do karmelu, wymieszaj. Upewnij się, że się nie spali.
12. Połóż gotowy karmel z orzechami na cieście. Nie zwlekaj z tym, zanim karmel się zestali.
13. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub możesz przez całą noc.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy