skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto:
1. Masło i margarynę zetrzyj na grubej tarce.
2. Przesiej mąkę, dodaj do mieszanki masła i margaryny. Wymieszaj wszystko w jednorodną masę.
3. Dodaj sól, wlej lodowatą wodę i zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie plastyczny. Ciasto powinno przestać przyklejać się do dłoni.
4. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i zwiń w warstwę nieco większą niż forma, w której upieczesz ciasto.
5. Umieść warstwę w formie natłuszczonej olejem roślinnym, spłaszcz wzdłuż dna, uformuj boki. Wstaw formę do lodówki na 1 godzinę.
można zrobić nadzienie:
6. Umyj słodkie ziemniaki, gotuj. Zasadniczo nie jest branie słodkich ziemniaków dwóch różnych odmian - nie wpłynie to na smak, ale ciasto okaże się piękniejsze. Gotuj słodkie ziemniaki po gotowaniu na małym ogniu przez 40 minut,a następnie ostudź, obierz.
7. Rozgnieć pomarańczowe słodkie ziemniaki widelcem, dodaj do niego połowę masła o temperaturze pokojowej, wlej połowę śmietany, dodaj połowę cukru, rozbij 2 jajka. Podziel przyprawy na pół i dodaj jedną część do mieszanki pomarańczowych słodkich ziemniaków z innymi składnikami.
8. Zrób to samo z fioletowym ignamem, mieszając go z pozostałymi składnikami i drugą częścią przypraw.
więc ostatni etap gotowania:
9. Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Pierwszą warstwę na cieście ułożyć mieszaninę z pomarańczowym ignamem, drugą z fioletem. Zrób to ostrożnie, aby warstwy się nie mieszały. Spłaszcz fioletową warstwę łyżką.
10. Umieść formę z przyszłym ciastem w nagrzanym piekarniku (175 C) na 1 godzinę.
11. Po upieczeniu ciasta przygotuj karmel. Rozpuść masło na patelni, włóż cukier, ciągle mieszając, poczekaj, aż zamieni się w karmel (całkowicie się rozpuści, a następnie masa powinna zgęstnieć). Włóż orzechy do karmelu, wymieszaj. Upewnij się, że się nie spali.
12. Połóż gotowy karmel z orzechami na cieście. Nie zwlekaj z tym, zanim karmel się zestali.
13. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub możesz przez całą noc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Batat - 86 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g