zapiekanka z Okry i pomidorów

pożywne i zdrowe danie-niezwykła zapiekanka warzywna! Niedawno wypróbowałem nowy przepis przy użyciu mojej ulubionej okry, a mianowicie-upiekłem go z pomidorami w piekarniku. Absolutnie cudowna zapiekanka dla miłośników niezwykłych potraw i kulinarnych eksperymentów! Jednak zapiekanka jest zwykła :) chodzi o okrę, którą lepiej wziąć świeżą, ale ponieważ nie jest sprzedawana w każdym sklepie, możesz spróbować znaleźć mrożoną. Myślę, że okaże się nie mniej smaczny.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 56 % 10 g
97 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1.Wlej wodę do rondla, sól, zagotuj, a następnie włóż okrę do Kastylii. Gotuj okrę na małym ogniu przez 2 minuty, nie gotując, aby warzywa nie stały się śliskie i nie rozpadły się.
2. Zdejmij patelnię z ognia, połóż okrę na talerzu i pozostaw do ostygnięcia.
3. W tym czasie pokrój pomidory w plastry lub ćwiartki.
4. Usuń łodygi z schłodzonej okry, pokrój warzywa w plasterki lub talerze wzdłuż-według własnego gustu.
5. W misce wymieszaj okrę, pomidory, połowę bułki tartej i drobno posiekany tymianek. Umieść wszystko w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia.
6. W małym rondlu rozpuść masło, dodaj do niego mąkę. Trzymaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż mąka stanie się złotobrązowa. Wlej mleko, wlej pieprz, a następnie gotuj wszystko razem przez 5 minut.
7. Wlać powstały sos do warzyw w formie, posypać resztkami bułki tartej na wierzchu.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 C na 45 minut. Zapiekanka powinna stać się piękna i złota, a płyn zgęstnieje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Bochenek prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Okra - 33   kcal/100g

Podobne przepisy