skład / składniki
metoda gotowania
1.Wlej wodę do rondla, sól, zagotuj, a następnie włóż okrę do Kastylii. Gotuj okrę na małym ogniu przez 2 minuty, nie gotując, aby warzywa nie stały się śliskie i nie rozpadły się.
2. Zdejmij patelnię z ognia, połóż okrę na talerzu i pozostaw do ostygnięcia.
3. W tym czasie pokrój pomidory w plastry lub ćwiartki.
4. Usuń łodygi z schłodzonej okry, pokrój warzywa w plasterki lub talerze wzdłuż-według własnego gustu.
5. W misce wymieszaj okrę, pomidory, połowę bułki tartej i drobno posiekany tymianek. Umieść wszystko w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia.
6. W małym rondlu rozpuść masło, dodaj do niego mąkę. Trzymaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż mąka stanie się złotobrązowa. Wlej mleko, wlej pieprz, a następnie gotuj wszystko razem przez 5 minut.
7. Wlać powstały sos do warzyw w formie, posypać resztkami bułki tartej na wierzchu.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 C na 45 minut. Zapiekanka powinna stać się piękna i złota, a płyn zgęstnieje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Bochenek prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Okra - 33 kcal/100g