skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka z cukrem i miodem 160gr. Dodaj masło pokrojone na kawałki i umieść w łaźni wodnej.
Krok 2:
Mieszaj, aż będzie gładka i gotuj przez 10 minut. Dodaj sól, sodę i ubij do puszystości.
Krok 3:
Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Zagnieść ciasto na gładką masę. Schłodzić i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 4:
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 5 równych części.
Krok 5:
Nasmaruj wałek do ciasta olejem roślinnym, rozwałkuj ciasta o grubości 2-3 mm., Średnica około 20 cm. i rozłóż na pergaminie.
Krok 6:
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 Stopni Celsjusza przez 5-7 minut. Do lekkiego, złotego koloru. Nie susz ciast.
Krok 7:
Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Ubij śmietanę, im grubsza śmietana, tym grubszy otrzymasz Krem. Dodaj pozostały miód, skórkę i sok z cytryny.
Krok 8:
Rozprowadzamy ciasta i zbieramy ciasto. Zostawiamy jedno ciasto do posypania. Wkładamy do lodówki na 6 godzin.
dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g