Chanahi z bakłażanem i fasolą

Chcesz coś wyjątkowego na obiad? Przygotuj danie kuchni gruzińskiej! Co tu dużo mówić-takie danie trzeba spróbować, bo żadnymi słowami nie da się przekazać jego niezrównanego aromatu i wspaniałego smaku! ;)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 33 % 6 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

1. Myjemy i suszymy mięso, kroimy na duże kawałki.
2. Tłuszcz z kurczaka kroimy w kostkę 1 cm, topimy na patelni i usuwamy skwarki.
3. Połóż kawałki mięsa na patelni z tłuszczem, smaż na dużym ogniu, aż będzie apetyczna.
4. Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże).
5. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.
6. Umyj zieloną fasolę i pokrój na kawałki.
7. Umyj bakłażany i pomidory, usuń łodygi. Pomidory kroimy w ćwiartki, bakłażany w szerokie koła-3 cm szerokości (każde takie koło należy ciąć wzdłuż, ale nie do końca).
8. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Drobno posiekaj również umyte i wysuszone warzywa. Wymieszaj czosnek i zioła, nie zapominając o pozostawieniu dwóch goździków i trochę zieleni na później.
9. Dodaj sól i czerwoną mieloną ostrą paprykę do mieszanki czosnku i ziół, dobrze wymieszaj. Nadziewamy nacięte koła bakłażanem tą mieszanką.
10. W garnku (mam trzylitrowy, ale możesz wziąć porcje) rozłóż mięso, wlej pozostały tłuszcz z patelni.
11. Połóż cebulę na mięsie, ziemniaki na cebuli, posyp solą.
12. Na ziemniakach kładziemy bakłażany i fasolę, na nich - pomidory, posypujemy je również solą.
13. Na wierzch wlej chmiel-suneli, zmieloną kolendrę, posiekaną bazylię. Włóż suszoną czerwoną ostrą paprykę, wcześniej również zmieloną.
14. Pokrój ząbki czosnku pozostawione na później na talerze i połóż je na przyprawach.
15. Wlać bulion, zamknąć garnek pokrywką.
16. Wkładamy garnek do zimnego piekarnika, podgrzewamy go do 180 stopni. W sumie przygotowujemy danie w ciągu 2 godzin.
17. Posyp gotowe danie pozostałymi ziołami.

podawaj chanahi do stołu na gorąco. Smacznego - jest bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy