skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy i suszymy mięso, kroimy na duże kawałki.
2. Tłuszcz z kurczaka kroimy w kostkę 1 cm, topimy na patelni i usuwamy skwarki.
3. Połóż kawałki mięsa na patelni z tłuszczem, smaż na dużym ogniu, aż będzie apetyczna.
4. Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże).
5. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.
6. Umyj zieloną fasolę i pokrój na kawałki.
7. Umyj bakłażany i pomidory, usuń łodygi. Pomidory kroimy w ćwiartki, bakłażany w szerokie koła-3 cm szerokości (każde takie koło należy ciąć wzdłuż, ale nie do końca).
8. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Drobno posiekaj również umyte i wysuszone warzywa. Wymieszaj czosnek i zioła, nie zapominając o pozostawieniu dwóch goździków i trochę zieleni na później.
9. Dodaj sól i czerwoną mieloną ostrą paprykę do mieszanki czosnku i ziół, dobrze wymieszaj. Nadziewamy nacięte koła bakłażanem tą mieszanką.
10. W garnku (mam trzylitrowy, ale możesz wziąć porcje) rozłóż mięso, wlej pozostały tłuszcz z patelni.
11. Połóż cebulę na mięsie, ziemniaki na cebuli, posyp solą.
12. Na ziemniakach kładziemy bakłażany i fasolę, na nich - pomidory, posypujemy je również solą.
13. Na wierzch wlej chmiel-suneli, zmieloną kolendrę, posiekaną bazylię. Włóż suszoną czerwoną ostrą paprykę, wcześniej również zmieloną.
14. Pokrój ząbki czosnku pozostawione na później na talerze i połóż je na przyprawach.
15. Wlać bulion, zamknąć garnek pokrywką.
16. Wkładamy garnek do zimnego piekarnika, podgrzewamy go do 180 stopni. W sumie przygotowujemy danie w ciągu 2 godzin.
17. Posyp gotowe danie pozostałymi ziołami.
podawaj chanahi do stołu na gorąco. Smacznego - jest bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g