Babeczka z wiśniami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki: jajka i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową, masło i margaryna powinny być miękkie. Wysusz wiśnie z płynu. Piekarnik rozgrzać do 180-200`
Krok 2:
Jajka dokładnie ubij z cukrem, dodaj sól.
Krok 3:
Dodaj śmietanę, masło i margarynę, sodę wygaszoną octem, dodaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto.
Krok 4:
Rozłóż wiśnie. Kto lubi wanilinę - możesz dodać, ale wolę kilka łyżek koniaku.
Krok 5:
Nasmaruj formę. Wlać ciasto.
Krok 6:
Piec około 30-50 minut, aż się zrumieni.
Krok 7:
Babeczka lekko ostudzić i można ją pokroić. Nie spadnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g