domowe pierniki miodowe z lukrem

pachnące pierniki gotowane z duszą nie mogą się równać ze sklepami! Jako podstawę przepisu wziąłem ciasto miodowe, które często pieczę, ale zrobiłem ciasto kremowe, co jest typowe dla pierników. Pierniki według tego przepisu są bardzo smaczne i nie starzeją się przez długi czas, chociaż najprawdopodobniej po prostu nie będą miały czasu na czernienie) spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 15 % 11 g
węglowodany 76 % 57 g
351 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miód pocieramy sodą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miód powinien się rozjaśnić

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbijamy jajka, rezerwując 1 białko na lukier

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową na czubku noża i wanilinę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszamy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść w łaźni wodnej na 3-5 minut, pamiętaj, aby stale mieszać, aby masa się nie zagotowała, a jajka się nie zwijały

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Masa zaczyna się pienić i bulgotać-dodaj masło i poczekaj, aż masło się stopi, ale upewnij się, że masa się nie zagotuje, temperatura powinna wynosić około 70 stopni

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj 1 szklankę mąki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj resztę mąki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagniataj miękkie i lepkie ciasto

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wkładamy do lodówki na około pół godziny

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij ciasto z lodówki, uszczypnij kawałek

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rzuć z niego piłkę

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Lekko spłaszcz

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż kulki na natłuszczonej blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nasze pierniczki są gotowe - na zdjęciu widać, że wzrosły prawie 2 razy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gdy pierniki ostygną, przygotuj lukier

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Białko lekko ubijamy i dodajemy cukier puder, mieszamy

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj sok z cytryny

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Mieszaj, aż będzie gładka

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Lukier z piernika można pokryć na dwa sposoby: ułożyć na pergaminie i polać na wierzch lub ułożyć pierniki w dużej misce, polać lukrem i wymieszać. W pierwszym przypadku okaże się bardziej estetyczny, w drugim - szybciej. Do wyboru!

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Możesz pójść o krok dalej i udekorować kolorową posypką

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy