skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Miód pocieramy sodą
Krok 3:
Miód powinien się rozjaśnić
Krok 4:
Dodaj cukier
Krok 5:
Wbijamy jajka, rezerwując 1 białko na lukier
Krok 6:
Dodaj przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową na czubku noża i wanilinę
Krok 7:
Mieszamy
Krok 8:
Umieść w łaźni wodnej na 3-5 minut, pamiętaj, aby stale mieszać, aby masa się nie zagotowała, a jajka się nie zwijały
Krok 9:
Masa zaczyna się pienić i bulgotać-dodaj masło i poczekaj, aż masło się stopi, ale upewnij się, że masa się nie zagotuje, temperatura powinna wynosić około 70 stopni
Krok 10:
Dodaj 1 szklankę mąki
Krok 11:
Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia
Krok 12:
Następnie dodaj resztę mąki
Krok 13:
Zagniataj miękkie i lepkie ciasto
Krok 14:
Wkładamy do lodówki na około pół godziny
Krok 15:
Wyjmij ciasto z lodówki, uszczypnij kawałek
Krok 16:
Rzuć z niego piłkę
Krok 17:
Lekko spłaszcz
Krok 18:
Rozłóż kulki na natłuszczonej blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut
Krok 19:
Nasze pierniczki są gotowe - na zdjęciu widać, że wzrosły prawie 2 razy
Krok 20:
Gdy pierniki ostygną, przygotuj lukier
Krok 21:
Białko lekko ubijamy i dodajemy cukier puder, mieszamy
Krok 22:
Dodaj sok z cytryny
Krok 23:
Mieszaj, aż będzie gładka
Krok 24:
Lukier z piernika można pokryć na dwa sposoby: ułożyć na pergaminie i polać na wierzch lub ułożyć pierniki w dużej misce, polać lukrem i wymieszać. W pierwszym przypadku okaże się bardziej estetyczny, w drugim - szybciej. Do wyboru!
Krok 25:
Możesz pójść o krok dalej i udekorować kolorową posypką
Krok 26:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g