skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 180`. Połam czekoladę na kawałki, rozpuść w łaźni wodnej, dodaj zmiękczone masło. Dobrze ugniataj.
Krok 2:
Podczas topienia czekolady ubij dwa jajka z cukrem mikserem.
Krok 3:
Połącz mieszankę jajeczną z czekoladą.
Krok 4:
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wlać koniak. Mieszaj szybko, aż będzie gładka.
Krok 5:
Natychmiast rozłóż ciasto łyżką o średnicy 5-6 cm na przygotowanej wcześniej blasze wyłożonej naoliwionym pergaminem. Czekolada szybko twardnieje i nie oddziela się dobrze od ścian, dlatego szybko rozprowadza się w pewnej odległości od siebie.
Krok 6:
Lekko wciśnij pistacje w ciasteczka. Piec przez 15-20 minut.
Krok 7:
Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez pół godziny.
Krok 8:
Pozostaje umieścić ciasteczka w ładnym pudełku, a Prezent Na Boże Narodzenie jest gotowy!
Krok 9:
To wszystko! Ciasteczka wydzielają magiczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g