skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek.
Krok 2:
Białka ubić na mocne szczyty.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj cukier, kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz błyszczącą masę.
Krok 4:
Dodaj żółtka po jednym na raz, ubijaj dalej, aż będzie gładka.
Krok 5:
Połącz mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Dodaj wanilinę.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj łyżką od dołu do góry.
Krok 7:
Przykryj formę 22-24 cm papierem do pieczenia, wlej tam ciasto, wygładź i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, koncentrując się na piekarniku i używając drewnianych patyczków.
Krok 8:
Niech biszkopt całkowicie ostygnie.
Krok 9:
Odetnij wierzch z ciasta i wyjmij całą miazgę od środka.
Krok 10:
Zostaw boki i spód po bokach około 1 cm.
Krok 11:
Krem: ubij śmietanę mikserem z cukrem pudrem i zagęszczaczem.
Krok 12:
Włóż warstwy do ciasta: krem, truskawka, krem, miękisz biszkoptowy, krem i powtórz.
Krok 13:
Połóż odciętą górę na wierzchu. Posmaruj ciasto kremem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Krok 14:
Udekoruj truskawkami przed podaniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g