skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw robimy biszkopt. Dobrze ubij jajka z białym cukrem. Dodaj mąkę i mąkę migdałową (możesz zmielone migdały). Wymieszaj wszystko szpatułką.
Krok 2:
Wlej ciasto na pół listy. Mam matę silikonową. Obliczamy rozmiar zgodnie z ostatecznym kształtem. Mam kształt Bouchera o wymiarach 25 na 9 cm, więc rozlałem ciasto o wymiarach 22 na 30 cm.
Krok 3:
Piec 15 minut w 160gr. Wyjmujemy gotowy biszkopt i pozwalamy mu ostygnąć. Następnie przycinamy kształt, którego potrzebujemy.
Krok 4:
Robienie musu. Żelatynę zalać zimną wodą. Podpalamy mleko z cukrem i czekoladą. Niech czekolada się rozpuści.
Krok 5:
Dodaj natychmiast prasowaną żelatynę. Jeśli masz luźną żelatynę, napełnij ją wodą, około 30 ml, a następnie rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 6:
Dodaj likier lub syrop. Co będziesz miał i co lubisz w smaku.
Krok 7:
Dodaj ser śmietankowy. Mam Filadelfię. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem.
Krok 8:
Ubij śmietanę i dodaj do naszej masy.
Krok 9:
Weź kształt Bouchera, połóż nasz biszkopt na dnie.
Krok 10:
Wylewaj nasz mus.
Krok 11:
W ten sposób będziemy mieli.
Krok 12:
Ze skrawków biszkoptu rozkładamy spód. I włóż do zamrażarki, lepiej na noc. Minimum 6 godzin.
Krok 13:
Rano wyciągamy. Takie ciasto już będziemy mieli. Robimy krem białkowy. Myślę, że wszyscy już wiedzą, jak to zrobić. Więc ubij białka w tym samym czasie i podpal cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia i zagotować syrop do 122 stopni. Następnie wlej nasz syrop cienkim strumieniem do białek. Ubijaj przez 5 minut.
Krok 14:
Wkładamy krem do torby do gotowania i dekorujemy ciasto.
Krok 15:
Udekorowałem w ten sposób. Nasze ciasto jest gotowe. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Ale spaliłam go palnikiem. Jeśli chcesz, możesz to zostawić.
Krok 16:
Miłych wakacji! Szczęśliwego Nowego Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal / 100g