ciasto musowe kłoda noworoczna

wygląda niesamowicie pięknie na stole noworocznym! Jeśli chcesz spróbować Europejskiego ciasta, ale nie wiesz, jak lub boisz się zrobić lustrzany lukier, welur, zrób takie ciasto z kremem. Również bardzo smaczne! Przepis na mus wziąłem w Internecie, reszta to moja wyobraźnia! Mam nadzieję, że komuś się spodoba i przyda się ten przepis!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 61 % 35 g
292 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw robimy biszkopt. Dobrze ubij jajka z białym cukrem. Dodaj mąkę i mąkę migdałową (możesz zmielone migdały). Wymieszaj wszystko szpatułką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciasto na pół listy. Mam matę silikonową. Obliczamy rozmiar zgodnie z ostatecznym kształtem. Mam kształt Bouchera o wymiarach 25 na 9 cm, więc rozlałem ciasto o wymiarach 22 na 30 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piec 15 minut w 160gr. Wyjmujemy gotowy biszkopt i pozwalamy mu ostygnąć. Następnie przycinamy kształt, którego potrzebujemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robienie musu. Żelatynę zalać zimną wodą. Podpalamy mleko z cukrem i czekoladą. Niech czekolada się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj natychmiast prasowaną żelatynę. Jeśli masz luźną żelatynę, napełnij ją wodą, około 30 ml, a następnie rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj likier lub syrop. Co będziesz miał i co lubisz w smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ser śmietankowy. Mam Filadelfię. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę i dodaj do naszej masy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź kształt Bouchera, połóż nasz biszkopt na dnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wylewaj nasz mus.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sposób będziemy mieli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ze skrawków biszkoptu rozkładamy spód. I włóż do zamrażarki, lepiej na noc. Minimum 6 godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rano wyciągamy. Takie ciasto już będziemy mieli. Robimy krem białkowy. Myślę, że wszyscy już wiedzą, jak to zrobić. Więc ubij białka w tym samym czasie i podpal cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia i zagotować syrop do 122 stopni. Następnie wlej nasz syrop cienkim strumieniem do białek. Ubijaj przez 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wkładamy krem do torby do gotowania i dekorujemy ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekorowałem w ten sposób. Nasze ciasto jest gotowe. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Ale spaliłam go palnikiem. Jeśli chcesz, możesz to zostawić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Miłych wakacji! Szczęśliwego Nowego Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal / 100g

Podobne przepisy