achma z twarogiem

Łatwy i szybki sposób na przygotowanie dania kuchni gruzińskiej. Achma jest bardzo popularna ze względu na swój niezwykły smak - bardzo udane połączenie ciasta i sera, a jeśli jest też wiele warstw... Oferuję własną wersję jego przygotowania, jednak nie zrobimy ciasta... Dzisiaj użyjemy chleba pita.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
195 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zetrzyj suluguni, wymieszaj z twarogiem.
2. Wlej kefir do miski, rozbij jajka, wlej sól. Wymieszać.
3. Rozpuść masło - na kuchence lub po prostu w kuchence mikrofalowej.
4. Nasmaruj formę roztopionym masłem, włóż do niej chleb pita (pozwól, aby końce pozostały poza formą). Połóż drugi arkusz w poprzek pierwszego.
5. Wlać 2 łyżki roztopionego masła, rozprowadzić na powierzchni chleba pita w formie, obficie posypać mieszanką twarogu i suluguni.
6. Ponownie wlej olej na wierzch, a następnie wlej 0,5 szklanki mieszanki kefirowo-jajecznej.
7. Zanurz trzeci arkusz chleba pita w kefirze zmieszanym z jajkami. Ułóż go w formie na górze, składając Akordeon tak, aby zmieścił się w formie.
8. Powtarzamy poprzednie kroki, a mianowicie... Wlej roztopione masło, nałóż mieszankę twarogu i suluguni, ponownie polej masłem na wierzch, zalej mieszanką kefirowo-jajeczną.
9. Połóż ostatni arkusz chleba pita na przyszłym cieście, złóż krawędzie do wewnątrz. Musisz także zgiąć krawędzie dolnych pita. Skropić resztkami masła i mieszanki kefir-jajko.
10. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 40 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy