skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zetrzyj suluguni, wymieszaj z twarogiem.
2. Wlej kefir do miski, rozbij jajka, wlej sól. Wymieszać.
3. Rozpuść masło - na kuchence lub po prostu w kuchence mikrofalowej.
4. Nasmaruj formę roztopionym masłem, włóż do niej chleb pita (pozwól, aby końce pozostały poza formą). Połóż drugi arkusz w poprzek pierwszego.
5. Wlać 2 łyżki roztopionego masła, rozprowadzić na powierzchni chleba pita w formie, obficie posypać mieszanką twarogu i suluguni.
6. Ponownie wlej olej na wierzch, a następnie wlej 0,5 szklanki mieszanki kefirowo-jajecznej.
7. Zanurz trzeci arkusz chleba pita w kefirze zmieszanym z jajkami. Ułóż go w formie na górze, składając Akordeon tak, aby zmieścił się w formie.
8. Powtarzamy poprzednie kroki, a mianowicie... Wlej roztopione masło, nałóż mieszankę twarogu i suluguni, ponownie polej masłem na wierzch, zalej mieszanką kefirowo-jajeczną.
9. Połóż ostatni arkusz chleba pita na przyszłym cieście, złóż krawędzie do wewnątrz. Musisz także zgiąć krawędzie dolnych pita. Skropić resztkami masła i mieszanki kefir-jajko.
10. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 40 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g