skład / składniki
metoda gotowania
1. Naturalne drożdże na zakwasie.
do ich przygotowania potrzebne są nieumyte rodzynki i jabłko. To na ich powierzchni znajdują się niezbędne bakterie drożdżowe, które natura hojnie nam daje.
rodzynki i pokrojone w kostkę niemyte jabłko włożyć do półlitrowego słoika. Dodaj 2 łyżki. l cukier i dodaj ciepłą wodę, aby nie sięgała 3 cm do szyi, przykryj słoik pokrywką i umieść na 5 dni w cieple - w szafce lub na stole przy kuchence. Można owinąć ręcznikiem. Drugiego dnia dodaj 1 łyżkę.l. cukier. Codziennie potrząsaj słoikiem lub mieszaj zawartość łyżką. Szóstego dnia drożdże są gotowe. Odciągnij kwas drożdżowy i użyj, a owoce wyrzuć.
2. Zakwas.
na chleb zrób zakwas na zakwasie. Aby to zrobić, wlej drożdże do trzylitrowego słoika i dodaj do nich wszystkie składniki na zakwas. Woda potrzebuje ciepła. Dobrze wymieszaj. Podgrzej, aż pojawi się dobra piana. Chleb na zakwasie jest gotowy.
do tego chleba potrzebujesz 300 ml zakwasu.
włóż resztę zakwasu do lodówki, a przed użyciem nakarm-dodaj 5 łyżek. l. mąka żytnia, 1 łyżka. l. cukier i 75 ml ciepłej wody. Poczekaj, aż rozpocznie się obfita fermentacja - i upiecz chleb.
3. Ciasto.
włóż sól i cukier do miarki. Dodaj ciepłą (30 stopni) wodę i mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wlej wodę do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj 300 ml zakwasu. Możesz włożyć więcej zakwaszonych drożdży, wtedy chleb wzrośnie szybciej. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę żytnią. Wymieszaj i zacznij dodawać przesianą pszenicę. Dobrze zagnieść ciasto-najpierw w misce, a następnie na stole. Ugniataj, aż będzie gładka. Podzielić na dwie części, zagnieść i uformować chleb, włożyć do foremek i przykryć.
Proofing.
chleb na proofingu kosztuje 4 godziny. Temperatura - 30 stopni.
pieczenie.
włącz piekarnik na 150 stopni i bez czekania na rozgrzanie włóż do niego chleb. Piec 50 minut. Następnie - 200 stopni i 20 minut.
wyjmij gorący chleb, wyjmij z foremek, zawiń w ręczniki i odstaw na ruszcie, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w ręczniku w torbie.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g