ciasto musowe z mango i czekoladą

smakuj mango i kremowy suflet. Co jeszcze może smakować lepiej! Ten przepis został wymyślony przeze mnie. Myślę, że też ci się spodoba. Bardzo ciekawa opcja. Spróbuj!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 66 % 31 g
270 kcal
IG: 6 / 10 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie musu śmietankowego. Podgrzej mleko, zalej żelatynę zimną wodą, mam płytki. Ubij żółtka lekko cukrem. Dodaj ciepłe mleko. Włóż z powrotem do ognia i gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zdejmij z ognia i dodaj wyciśniętą żelatynę. Wymieszaj wszystko i dodaj mascarpone.Ubij wszystko, możesz mikserem. Niech ostygnie. Ubij śmietanę i dodaj do schłodzonej masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miałem taką formę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej suflet nie do końca do formy. Możesz wziąć tylko pierścień lub okrągłą silikonową formę. Zostawiamy miejsce na mus mango i biszkopt. Teraz wkładamy go do zamrażarki. Na 2 godziny. Lub podczas robienia musu z mango.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie musu z mango. Wzięłam takie owoce. Możesz wziąć tylko Mango. Więc peritujemy wszystko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dostałem 500ml puree. Nagrzewać. Dodaj cukier, rozpuść go. Żelatynę, jak zawsze, zalej z wyprzedzeniem zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Prasowaną żelatynę wkładamy do masy . Następnie ubij śmietanę i dodaj do masy . Masa powinna być już schłodzona. Wyjmujemy ciasto i wylewamy tę masę na wierzch.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż biszkopt na wierzchu. Mam gotowe ciasta, możesz upiec własne (link do odpowiedniego przepisu na dole) lub kupić gotowe w sklepie. Należy go wcześniej przyciąć do kształtu. I wkładamy wszystko do zamrażarki na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnego dnia wyjmujemy z formy. Tak się okazało. Robimy glazurę. Wymieszaj wodę, cukier, syrop glukozowy. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia, do 103°C. żelatynę zalać wodą. Mam na płytach.Wymieszaj mleko skondensowane i czekoladę, pamiętaj, aby zważyć wszystko na wadze.Wlej czekoladę gorącym syropem. Dodaj żelatynę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź blender zanurzeniowy i przebij lukier.pozwól mu ostygnąć do 32gr. W tym samym czasie pokryjemy folią. Jeśli masz bąbelki podczas ubijania, możesz przecedzić dwa razy, nawet przez sito glazury. Przygotujmy miejsce. Przykryj arkusz papierem, umieść kratkę.Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, kładziemy na grillu i szybko podlewamy. Usuwamy krople od dołu, podważamy ciasto i przenosimy na talerz. Udekorowałem jagodami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

link do odpowiedniego przepisu na biszkopt, jeśli nie chcesz kupować gotowego:

klasyczny przepis na biszkopt . Mniej lub bardziej odpowiedni przepis na syrop inwertowany w domu .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Papaja - 43   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy