Galeta z pomidorami i serem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W misce wymieszaj ciepłą wodę, sól, olej roślinny.
Krok 3:
Dodaj mąkę.
Krok 4:
Zagnieść miękkie ciasto. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę.l. mąka. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Pokrój pomidora na półpierścienie o grubości około 0,5 cm, posyp bazylią.
Krok 6:
Ser jest również krojony na talerze.
Krok 7:
Ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę, za pomocą wałka do ciasta przenieść na natłuszczoną blachę do pieczenia. Rozwałkuj krawędzie cieńsze niż środek.
Krok 8:
Wlej trochę bazylii na środek.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie, naprzemiennie plasterki pomidora i sera, nie osiągając 3-4 cm do krawędzi.
Krok 10:
Zagnij krawędzie do środka. Piec w 180 stopniach. 40-45 minut.
Krok 11:
Pachnąca Galeta jest gotowa. Pozwól mu trochę ostygnąć i idź posmakować! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g