Galeta z pomidorami i serem

Galeta o Smaku bazylii, pomidorów i sera pobudzi apetyt. Galeta to jedna z uniwersalnych potraw. W zależności od nadzienia może być zarówno śniadaniem, jak i dodatkiem do obiadu lub herbaty. Soczysta Galeta z pomidorami i serem z łatwością zastąpi kanapki. Kruche ciasto, smak bazylii i pieczony ser sprawiają, że Galeta jest naprawdę pyszna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 34 % 18 g
węglowodany 49 % 26 g
300 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj ciepłą wodę, sól, olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie ciasto. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę.l. mąka. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Pokrój pomidora na półpierścienie o grubości około 0,5 cm, posyp bazylią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser jest również krojony na talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę, za pomocą wałka do ciasta przenieść na natłuszczoną blachę do pieczenia. Rozwałkuj krawędzie cieńsze niż środek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę bazylii na środek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie, naprzemiennie plasterki pomidora i sera, nie osiągając 3-4 cm do krawędzi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnij krawędzie do środka. Piec w 180 stopniach. 40-45 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pachnąca Galeta jest gotowa. Pozwól mu trochę ostygnąć i idź posmakować! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy