ptysie z cukrem z ciasta francuskiego

najprostsze wypieki, jakie możesz wymyślić! Bardzo smaczne! Staram się zachować opakowanie ciasta francuskiego w rezerwie. Czasami bardzo pomaga! Na przykład, jeśli nagle nagle goście. Albo po prostu chciałem czegoś pysznego na wieczorną herbatę. Proces gotowania zajmuje minimum czasu, wynik jest przyzwoity!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 59 % 41 g
392 kcal
IG: 0 / 61 / 39

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Ciasto należy rozmrozić, a następnie pokroić w kwadraty, prostokąty lub Trójkąty. Wybierz również rozmiar według własnego gustu - możesz upiec bardzo małe ptysie, dosłownie jeden kęs, lub możesz więcej. Ja na przykład wolę prostokąty średniej wielkości.

2. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej przyszłe zaciągnięcia.

3. Rozbij jajko do małej miski, ubij trzepaczką lub widelcem. Posmaruj nim ptysie.

4. Posyp cukrem natłuszczone ptysie.

5. Wyjmij blachę do pieczenia do lodówki na 10-15 minut.

6. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

7. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Kontrast temperatur sprawi, że ptysie będą bardziej przewiewne i bujne.

8. Piecz ptysie, aż się zrumienią, co zajmie około 10 minut.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy