skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto należy rozmrozić, a następnie pokroić w kwadraty, prostokąty lub Trójkąty. Wybierz również rozmiar według własnego gustu - możesz upiec bardzo małe ptysie, dosłownie jeden kęs, lub możesz więcej. Ja na przykład wolę prostokąty średniej wielkości.
2. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej przyszłe zaciągnięcia.
3. Rozbij jajko do małej miski, ubij trzepaczką lub widelcem. Posmaruj nim ptysie.
4. Posyp cukrem natłuszczone ptysie.
5. Wyjmij blachę do pieczenia do lodówki na 10-15 minut.
6. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
7. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Kontrast temperatur sprawi, że ptysie będą bardziej przewiewne i bujne.
8. Piecz ptysie, aż się zrumienią, co zajmie około 10 minut.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g