skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
---wstępnie. Przygotuj formę do złożenia ciasta. Aby to zrobić, przykryj pierścień o średnicy 18 cm folią spożywczą na zewnątrz. Upewnij się, że folia leży płasko i ciasno.
Krok 2:
Odwróć pierścień na deskę i rozłóż wewnętrzną ścianę taśmą cukierniczą. 10 minut przed użyciem włóż pierścień wraz z deską do lodówki.
Krok 3:
---ciasto. Składniki na ciasto.
Krok 4:
Ciasto gotuje się w łaźni parowej, więc musisz podnieść taką miskę na ciasto i taką ilość wody w rondlu, aby miska nie dotykała wody. To ważne.
Krok 5:
Włóż masło do miski.
Krok 6:
Dodaj cukier do masła.
Krok 7:
Dodaj miód.
Krok 8:
Rozbij jajka na osobną miskę i potrząśnij nimi.
Krok 9:
Umieść miskę cukru, masła i miodu w kąpieli i poczekaj, aż masło się rozpuści, a miód i cukier się rozpuści.
Krok 10:
Dodaj jajka i wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj sodę. Mieszaj i trzymaj w kąpieli, mieszając, aż do aktywnego spienienia. Oznacza to, że podstawa testu jest gotowa.
Krok 12:
Wyjmij miskę z wanny i pozwól jej lekko ostygnąć, 5 minut.
Krok 13:
Przesiać mąkę do miski i zagnieść ciasto.
Krok 14:
Owinąć ciasto folią spożywczą.
Krok 15:
Włóż ciasto na zimno na co najmniej 1 godzinę.
Krok 16:
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Będą 4 ciasta.
Krok 17:
Uformuj koloboki z kawałków ciasta, a następnie rozwałkuj ciasta na pergaminie.
Krok 18:
Nakłuj ciasta widelcem.
Krok 19:
Przenieś na blachę do pieczenia.
Krok 20:
Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Więc upiecz wszystkie 4 ciasta.
Krok 21:
Oddzielić gotowe ciasta od papieru i odwrócić, ostudzić. Wytnij z nich równe koła (pierścień lub nóż na talerzu). Autor ma średnicę ciast 16 cm.
Krok 22:
Przyda się przycinanie. Można je wysuszyć i udekorować ciastem, a także zostawić na później, a kiedy to ciasto się skończy, ugotuj z nimi coś w rodzaju miodowego tiramisu.
Krok 23:
- - - karmel. Składniki na karmel.
Krok 24:
Podgrzej patelnię i wlej na nią cienką warstwę cukru (Cała nie zmieści się od razu).
Krok 25:
Kiedy cukier zaczął się topić-dodaj więcej cukru do płynnych miejsc, aż cały znajdzie się na patelni.
Krok 26:
Gdy prawie cały cukier się rozpuści - dodaj miód.
Krok 27:
Kiedy miód zaczął się topić - delikatnie wymieszaj. Uwaga-karmel jest bardzo gorący.
Krok 28:
Dodaj masło na patelnię. Umieść śmietanę w rondlu na ogniu. Są potrzebne w stanie wrzenia.
Krok 29:
Poczekaj, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszaj karmel. Dodaj sól.
Krok 30:
Stopniowo wlewaj śmietanę i mieszaj.
Krok 31:
Gotuj, mieszając, około trzech minut po ugotowaniu lub do 108 stopni.
Krok 32:
Wlej gotowy karmel do filiżanki (miski) i ostudź. Możesz postawić na zimno lub mieszać, aby szybciej ostygł.
Krok 33:
- - - MONTAŻ CIAST Z KARMELEM. Połóż pierwsze ciasto na płaskim talerzu i posmaruj karmelem.
Krok 34:
Warstwa powinna być równa. Na każde ciasto zajmie jedną trzecią karmelu.
Krok 35:
Górne ciasto nie smarować. Mocno, ale delikatnie, dociśnij ciasta, aby karmel rozprowadził się w równej warstwie.
Krok 36:
Spłaszcz boki.
Krok 37:
Zapakuj w folię i włóż do zamrażarki na 4-6 godzin lub na noc.
Krok 38:
- - - mus. Składniki na mus.
Krok 39:
Namocz żelatynę. Aby to zrobić, wlej 2 łyżeczki do rondla.ze zjeżdżalnią żelatyny.
Krok 40:
Napełnij je 60 ml zimnej wody. Pozostaw do pęcznienia.
Krok 41:
Wlej cukier do innej patelni.
Krok 42:
Dostarcz skrobię do cukru i dobrze wymieszaj.
Krok 43:
Dodaj śmietanę.
Krok 44:
Dodaj jajka i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 45:
Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na kremie powinny pozostać dobre ślady trzepaczki lub łopatki. Wyłącz ogień.
Krok 46:
Rozpuść przygotowaną wcześniej namoczoną żelatynę do stanu płynnego i dodaj do rondla z mieszanką śmietany. Lepiej go odcedzić. Dobrze wymieszaj.
Krok 47:
Powstały krem należy schłodzić do temperatury pokojowej - albo ciągle mieszając trzepaczką, albo przykrywając folią w kontakcie z powierzchnią i wysyłając w chłodne miejsce.
Krok 48:
Można schłodzić, wkładając patelnię do miski z zimną wodą.
Krok 49:
Dodaj ser śmietankowy i dobrze wymieszaj.
Krok 50:
Uzyskuje się gładką i bardzo piękną masę.
Krok 51:
W zimnej misce ubij zimną śmietanę.
Krok 52:
Musisz ubić do lekkiej piany. Szczyty nie są potrzebne.
Krok 53:
Kontynuując ubijanie z minimalną prędkością, dodaj łyżkę kremu z twarogiem.
Krok 54:
Mus śmietankowy jest gotowy.
Krok 55:
---MONTAŻ CIASTA. Wyjmij pierścień do montażu i ciasta z karmelem z zamrażarki.
Krok 56:
Włóż cały mus do pierścienia.
Krok 57:
Utop ciasta w musie.
Krok 58:
Wyrównaj krawędź szpatułką i szczelnie owiń górę folią. Włóż pierścień z deską do zamrażarki na co najmniej 6 godzin lub lepiej na noc.
Krok 59:
- - - glazura. Składniki na lukier.
Krok 60:
Dodaj 70 ml zimnej wody do 12 g żelatyny i pozostaw do spęcznienia.
Krok 61:
Wlej mleko skondensowane do szklanki.
Krok 62:
Do skondensowanego mleka rozbij białą czekoladę na kawałki.
Krok 63:
Wlej wodę do rondla.
Krok 64:
Dodaj cukier i wymieszaj.
Krok 65:
Umieść na kuchence i dodaj syrop inwertowany lub syrop glukozowy.
Krok 66:
Gotuj do temperatury 103 stopni lub 2-3 minuty po ugotowaniu.
Krok 67:
Dodaj żelatynę do szklanki mleka i czekolady.
Krok 68:
Wlać wrzący syrop i odstawić na chwilę.
Krok 69:
Użyj blendera, aby doprowadzić mieszaninę do gładkości. Trzymaj Blender tak, aby lukier się nie pienił.
Krok 70:
Dodaj barwnik i zamieszaj. Lukier jest gotowy. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy go przykryć folią w kontakcie z powierzchnią i włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnie rozgrzej do 35 stopni. Jeśli nie ma czasu-po ugotowaniu lukier schładza się do 35 stopni i wylewa ciasto.
Krok 71:
- - - GLAZUROWANIE CIASTA. Zbuduj cokół, aby pokryć ciasto lukrem. Na dole powinna znajdować się Forma do zbierania nadmiaru glazury (Zwykle wyłożona folią), aw niej stojak na ciasto o średnicy mniejszej niż samo ciasto (na przykład miski lub salaterki lub pierścień cukierniczy o małej średnicy, nadal odpowiednie są cylindryczne kostki dla dzieci).
Krok 72:
Po zakończeniu wyjmij ciasto z zamrażarki. Usuń folię z dna.
Krok 73:
Odwróć ciasto i umieść na stojaku. Zdejmij górną folię.
Krok 74:
Użyj suszarki do włosów, aby ogrzać pierścień ze wszystkich stron.
Krok 75:
Zdejmij pierścień lekkim ruchem. Podnieś ciasto i zdejmij pierścień. Włóż ciasto z powrotem na miejsce.
Krok 76:
Zdejmij taśmę cukierniczą z ciasta.
Krok 77:
Wygładź róg ciasta podstawą dłoni, aby róg nie był tak ostry.
Krok 78:
Zaczynając od środka, polej ciasto lukrem. Najpierw połowę i poczekaj, aż pierwsza warstwa prawie się usiądzie.
Krok 79:
Następnie wlej drugą warstwę ze środka.
Krok 80:
Gdy lukier przestanie kapać - Usuń krople od dołu nożem lub szpatułką.
Krok 81:
Umieść ciasto na podstawie. Aby nie pozostawiać śladów palców, dobrze jest pomóc nożem lub szpatułką.
Krok 82:
Nie możesz już przesuwać ciasta - lukier się za nim pociągnie, a Widok się zepsuje.
Krok 83:
Udekoruj ciasto według własnego uznania. To zależy od twojej wyobraźni, wolnego czasu, a także od powodu, dla którego to ciasto jest pieczone (a może po prostu gotujesz takie ciasta?)
Krok 84:
2 godziny po oblodzeniu ciasto można pokroić, zjeść,potraktować...
Krok 85:
I podziwiaj, gdzie bez tego!
Krok 86:
Pyszny kawałek, naprawdę!?
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g