ciasto z musem z lukrem miodowym

ciasta musowe piszczą już od kilku sezonów. Czas nauczyć się je gotować. Wiele osób lubi miód pitny. I bez względu na to, jak piękny może być klasyk, współcześni szefowie chętnie go zmienią. Jest to szczególnie widoczne w sztuce cukierniczej. Tak stało się z miodem. Pyszne ciasta miodowe są tutaj uzupełnione solonym karmelem, wyśmienitym musem i, oczywiście, oszałamiającym lustrzanym lukrem - aby cieszyć się pięknem ciasta i zobaczyć siebie-ukochanego w odbiciu.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 60 % 38 g
338 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    ---wstępnie. Przygotuj formę do złożenia ciasta. Aby to zrobić, przykryj pierścień o średnicy 18 cm folią spożywczą na zewnątrz. Upewnij się, że folia leży płasko i ciasno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odwróć pierścień na deskę i rozłóż wewnętrzną ścianę taśmą cukierniczą. 10 minut przed użyciem włóż pierścień wraz z deską do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    ---ciasto. Składniki na ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto gotuje się w łaźni parowej, więc musisz podnieść taką miskę na ciasto i taką ilość wody w rondlu, aby miska nie dotykała wody. To ważne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż masło do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier do masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj miód.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij jajka na osobną miskę i potrząśnij nimi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść miskę cukru, masła i miodu w kąpieli i poczekaj, aż masło się rozpuści, a miód i cukier się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jajka i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sodę. Mieszaj i trzymaj w kąpieli, mieszając, aż do aktywnego spienienia. Oznacza to, że podstawa testu jest gotowa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij miskę z wanny i pozwól jej lekko ostygnąć, 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przesiać mąkę do miski i zagnieść ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Owinąć ciasto folią spożywczą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto na zimno na co najmniej 1 godzinę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Będą 4 ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uformuj koloboki z kawałków ciasta, a następnie rozwałkuj ciasta na pergaminie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nakłuj ciasta widelcem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przenieś na blachę do pieczenia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Więc upiecz wszystkie 4 ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oddzielić gotowe ciasta od papieru i odwrócić, ostudzić. Wytnij z nich równe koła (pierścień lub nóż na talerzu). Autor ma średnicę ciast 16 cm.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przyda się przycinanie. Można je wysuszyć i udekorować ciastem, a także zostawić na później, a kiedy to ciasto się skończy, ugotuj z nimi coś w rodzaju miodowego tiramisu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    - - - karmel. Składniki na karmel.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Podgrzej patelnię i wlej na nią cienką warstwę cukru (Cała nie zmieści się od razu).

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Kiedy cukier zaczął się topić-dodaj więcej cukru do płynnych miejsc, aż cały znajdzie się na patelni.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gdy prawie cały cukier się rozpuści - dodaj miód.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Kiedy miód zaczął się topić - delikatnie wymieszaj. Uwaga-karmel jest bardzo gorący.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dodaj masło na patelnię. Umieść śmietanę w rondlu na ogniu. Są potrzebne w stanie wrzenia.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Poczekaj, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszaj karmel. Dodaj sól.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Stopniowo wlewaj śmietanę i mieszaj.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Gotuj, mieszając, około trzech minut po ugotowaniu lub do 108 stopni.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Wlej gotowy karmel do filiżanki (miski) i ostudź. Możesz postawić na zimno lub mieszać, aby szybciej ostygł.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    - - - MONTAŻ CIAST Z KARMELEM. Połóż pierwsze ciasto na płaskim talerzu i posmaruj karmelem.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Warstwa powinna być równa. Na każde ciasto zajmie jedną trzecią karmelu.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Górne ciasto nie smarować. Mocno, ale delikatnie, dociśnij ciasta, aby karmel rozprowadził się w równej warstwie.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Spłaszcz boki.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Zapakuj w folię i włóż do zamrażarki na 4-6 godzin lub na noc.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    - - - mus. Składniki na mus.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Namocz żelatynę. Aby to zrobić, wlej 2 łyżeczki do rondla.ze zjeżdżalnią żelatyny.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Napełnij je 60 ml zimnej wody. Pozostaw do pęcznienia.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Wlej cukier do innej patelni.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Dostarcz skrobię do cukru i dobrze wymieszaj.

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Dodaj śmietanę.

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Dodaj jajka i wszystko dobrze wymieszaj.

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na kremie powinny pozostać dobre ślady trzepaczki lub łopatki. Wyłącz ogień.

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Rozpuść przygotowaną wcześniej namoczoną żelatynę do stanu płynnego i dodaj do rondla z mieszanką śmietany. Lepiej go odcedzić. Dobrze wymieszaj.

  47. Krok 47:

    Krok 47.

    Powstały krem należy schłodzić do temperatury pokojowej - albo ciągle mieszając trzepaczką, albo przykrywając folią w kontakcie z powierzchnią i wysyłając w chłodne miejsce.

  48. Krok 48:

    Krok 48.

    Można schłodzić, wkładając patelnię do miski z zimną wodą.

  49. Krok 49:

    Krok 49.

    Dodaj ser śmietankowy i dobrze wymieszaj.

  50. Krok 50:

    Krok 50.

    Uzyskuje się gładką i bardzo piękną masę.

  51. Krok 51:

    Krok 51.

    W zimnej misce ubij zimną śmietanę.

  52. Krok 52:

    Krok 52.

    Musisz ubić do lekkiej piany. Szczyty nie są potrzebne.

  53. Krok 53:

    Krok 53.

    Kontynuując ubijanie z minimalną prędkością, dodaj łyżkę kremu z twarogiem.

  54. Krok 54:

    Krok 54.

    Mus śmietankowy jest gotowy.

  55. Krok 55:

    Krok 55.

    ---MONTAŻ CIASTA. Wyjmij pierścień do montażu i ciasta z karmelem z zamrażarki.

  56. Krok 56:

    Krok 56.

    Włóż cały mus do pierścienia.

  57. Krok 57:

    Krok 57.

    Utop ciasta w musie.

  58. Krok 58:

    Krok 58.

    Wyrównaj krawędź szpatułką i szczelnie owiń górę folią. Włóż pierścień z deską do zamrażarki na co najmniej 6 godzin lub lepiej na noc.

  59. Krok 59:

    Krok 59.

    - - - glazura. Składniki na lukier.

  60. Krok 60:

    Krok 60.

    Dodaj 70 ml zimnej wody do 12 g żelatyny i pozostaw do spęcznienia.

  61. Krok 61:

    Krok 61.

    Wlej mleko skondensowane do szklanki.

  62. Krok 62:

    Krok 62.

    Do skondensowanego mleka rozbij białą czekoladę na kawałki.

  63. Krok 63:

    Krok 63.

    Wlej wodę do rondla.

  64. Krok 64:

    Krok 64.

    Dodaj cukier i wymieszaj.

  65. Krok 65:

    Krok 65.

    Umieść na kuchence i dodaj syrop inwertowany lub syrop glukozowy.

  66. Krok 66:

    Krok 66.

    Gotuj do temperatury 103 stopni lub 2-3 minuty po ugotowaniu.

  67. Krok 67:

    Krok 67.

    Dodaj żelatynę do szklanki mleka i czekolady.

  68. Krok 68:

    Krok 68.

    Wlać wrzący syrop i odstawić na chwilę.

  69. Krok 69:

    Krok 69.

    Użyj blendera, aby doprowadzić mieszaninę do gładkości. Trzymaj Blender tak, aby lukier się nie pienił.

  70. Krok 70:

    Krok 70.

    Dodaj barwnik i zamieszaj. Lukier jest gotowy. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy go przykryć folią w kontakcie z powierzchnią i włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnie rozgrzej do 35 stopni. Jeśli nie ma czasu-po ugotowaniu lukier schładza się do 35 stopni i wylewa ciasto.

  71. Krok 71:

    Krok 71.

    - - - GLAZUROWANIE CIASTA. Zbuduj cokół, aby pokryć ciasto lukrem. Na dole powinna znajdować się Forma do zbierania nadmiaru glazury (Zwykle wyłożona folią), aw niej stojak na ciasto o średnicy mniejszej niż samo ciasto (na przykład miski lub salaterki lub pierścień cukierniczy o małej średnicy, nadal odpowiednie są cylindryczne kostki dla dzieci).

  72. Krok 72:

    Krok 72.

    Po zakończeniu wyjmij ciasto z zamrażarki. Usuń folię z dna.

  73. Krok 73:

    Krok 73.

    Odwróć ciasto i umieść na stojaku. Zdejmij górną folię.

  74. Krok 74:

    Krok 74.

    Użyj suszarki do włosów, aby ogrzać pierścień ze wszystkich stron.

  75. Krok 75:

    Krok 75.

    Zdejmij pierścień lekkim ruchem. Podnieś ciasto i zdejmij pierścień. Włóż ciasto z powrotem na miejsce.

  76. Krok 76:

    Krok 76.

    Zdejmij taśmę cukierniczą z ciasta.

  77. Krok 77:

    Krok 77.

    Wygładź róg ciasta podstawą dłoni, aby róg nie był tak ostry.

  78. Krok 78:

    Krok 78.

    Zaczynając od środka, polej ciasto lukrem. Najpierw połowę i poczekaj, aż pierwsza warstwa prawie się usiądzie.

  79. Krok 79:

    Krok 79.

    Następnie wlej drugą warstwę ze środka.

  80. Krok 80:

    Krok 80.

    Gdy lukier przestanie kapać - Usuń krople od dołu nożem lub szpatułką.

  81. Krok 81:

    Krok 81.

    Umieść ciasto na podstawie. Aby nie pozostawiać śladów palców, dobrze jest pomóc nożem lub szpatułką.

  82. Krok 82:

    Krok 82.

    Nie możesz już przesuwać ciasta - lukier się za nim pociągnie, a Widok się zepsuje.

  83. Krok 83:

    Krok 83.

    Udekoruj ciasto według własnego uznania. To zależy od twojej wyobraźni, wolnego czasu, a także od powodu, dla którego to ciasto jest pieczone (a może po prostu gotujesz takie ciasta?)

  84. Krok 84:

    Krok 84.

    2 godziny po oblodzeniu ciasto można pokroić, zjeść,potraktować...

  85. Krok 85:

    Krok 85.

    I podziwiaj, gdzie bez tego!

  86. Krok 86:

    Krok 86.

    Pyszny kawałek, naprawdę!?

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy