paszteciki z wątróbką, ziemniakami i cebulą

domowe paszteciki-pyszne, aromatyczne! Gotuj według tego przepisu! Domowe paszteciki z wątróbką i ziemniakami to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Takie ciasta przygotowały nasze matki i babcie. I całe miski, aby wystarczyło wszystkim!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 46 % 21 g
węglowodany 39 % 18 g
289 kcal
IG: 33 / 56 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Autor wziął ciasto francuskie, możesz wziąć dowolne ulubione ciasta-drożdżowe lub sodowe (proszek do pieczenia).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj wątrobę. Ugotuj ziemniaki w mundurze, ostudź i obierz. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój smalec w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż smalec na gorącej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż, aż utworzą się skwarki i dużo tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie smaż skwarków na węgle, powinny być soczyste i smaczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż skwarki na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cebulę do tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć na dużym ogniu, aż będzie lekko złoty i półprzezroczysty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj skwarki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Grubo posiekaj wątrobę i ziemniaki i przepuść przez maszynę do mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj powstałe mięso mielone na patelnię do cebuli i skwarków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mieszaj i smaż, aż będzie smaczny. W tym procesie sól i pieprz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odkurz stół mąką i rozwałkuj ciasto cienko.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zrób okrągłe podstawy pasztecików.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść schłodzone nadzienie na każdym okręgu (lub kwadracie, jak chcesz).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Uformuj paszteciki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż placki na blasze do pieczenia i posmaruj jajkiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp sezamem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piec w 180 stopniach przez około pół godziny, aż będzie złoty.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Lekko ostudź - i możesz podać. Cóż, takie ciasta idą z zupą lub w drodze ze słodką herbatą z termosu.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy