skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Autor wziął ciasto francuskie, możesz wziąć dowolne ulubione ciasta-drożdżowe lub sodowe (proszek do pieczenia).
Krok 2:

Ugotuj wątrobę. Ugotuj ziemniaki w mundurze, ostudź i obierz. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.
Krok 3:

Pokrój smalec w kostkę.
Krok 4:

Połóż smalec na gorącej patelni.
Krok 5:

Smaż, aż utworzą się skwarki i dużo tłuszczu.
Krok 6:

Nie smaż skwarków na węgle, powinny być soczyste i smaczne.
Krok 7:

Połóż skwarki na talerzu.
Krok 8:

Włóż cebulę do tłuszczu.
Krok 9:

Smażyć na dużym ogniu, aż będzie lekko złoty i półprzezroczysty.
Krok 10:

Dodaj skwarki.
Krok 11:

Grubo posiekaj wątrobę i ziemniaki i przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 12:

Tak.
Krok 13:

Dodaj powstałe mięso mielone na patelnię do cebuli i skwarków.
Krok 14:

Mieszaj i smaż, aż będzie smaczny. W tym procesie sól i pieprz.
Krok 15:

Odkurz stół mąką i rozwałkuj ciasto cienko.
Krok 16:

Zrób okrągłe podstawy pasztecików.
Krok 17:

Umieść schłodzone nadzienie na każdym okręgu (lub kwadracie, jak chcesz).
Krok 18:

Uformuj paszteciki.
Krok 19:

Ułóż placki na blasze do pieczenia i posmaruj jajkiem.
Krok 20:

Posyp sezamem.
Krok 21:

Piec w 180 stopniach przez około pół godziny, aż będzie złoty.
Krok 22:

Lekko ostudź - i możesz podać. Cóż, takie ciasta idą z zupą lub w drodze ze słodką herbatą z termosu.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g


