ptysie ze świeżo ugotowanym dżemem z ciasta francuskiego

Szybkie ptysie z dżemem! Na wszystko o pół godziny! Dalej! Takie domowe ekspresowe ptysie z dżemem są dłuższe do opisania niż gotowanie i jedzenie. Autor podaje przepis na pyszny świeży dżem wiśniowy, ale możesz wziąć coś swojego ulubionego ze swoich zapasów na zimę. Jeśli masz płynny dżem, Dodaj do niego również skrobię. Więc nie wypłynie z puffu i będzie w nim dużo nadzienia. Pod warunkiem, że dżem jest gotowy, ptysie zajmuje pół godziny.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 73 % 51 g
290 kcal
IG: 42 / 37 / 21

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj wiśnie. Jeśli masz zamrożone-rozmrozić, nie spuszczać soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń pestki z wiśni, dodaj cukier do jagód. W przypadku mrożonych jagód bez pestek pomiń ten krok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Jeśli wiśnie są zamrożone, nie możesz czekać - wystarczy sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skrobię i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść na kuchence i gotuj, mieszając, aż nasz świeży dżem zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż dżem na jednym rogu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj obwód kwadratu wodą i uszczelnij krawędź-palcami, za pomocą skrętu, widelca lub wici (jak chcesz i jak możesz).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż ptysie na blachę do pieczenia, wykonaj nacięcia i posmaruj wierzch żółtkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż na talerzu, pozwól mu trochę ostygnąć. Można podawać.

Uwaga! ten przepis wykorzystuje świeżo ugotowany dżem - możesz wziąć dowolny ze swoich zapasów. Najważniejsze jest bez pestek i gęste, aby wypieki się nie rozpadły. Możesz zagęścić dżem w taki sam sposób, jak w tym przepisie, to znaczy gotując go ze skrobią.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy