skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj wiśnie. Jeśli masz zamrożone-rozmrozić, nie spuszczać soku.
Krok 2:
Usuń pestki z wiśni, dodaj cukier do jagód. W przypadku mrożonych jagód bez pestek pomiń ten krok.
Krok 3:
Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Jeśli wiśnie są zamrożone, nie możesz czekać - wystarczy sok.
Krok 4:
Dodaj skrobię i wymieszaj.
Krok 5:
Umieść na kuchence i gotuj, mieszając, aż nasz świeży dżem zgęstnieje.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty.
Krok 7:
Połóż dżem na jednym rogu.
Krok 8:
Nasmaruj obwód kwadratu wodą i uszczelnij krawędź-palcami, za pomocą skrętu, widelca lub wici (jak chcesz i jak możesz).
Krok 9:
Przełóż ptysie na blachę do pieczenia, wykonaj nacięcia i posmaruj wierzch żółtkiem.
Krok 10:
Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Krok 11:
Połóż na talerzu, pozwól mu trochę ostygnąć. Można podawać.
Uwaga! ten przepis wykorzystuje świeżo ugotowany dżem - możesz wziąć dowolny ze swoich zapasów. Najważniejsze jest bez pestek i gęste, aby wypieki się nie rozpadły. Możesz zagęścić dżem w taki sam sposób, jak w tym przepisie, to znaczy gotując go ze skrobią.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g