mannik z dzieciństwa

ten sam-pyszna, bujna manna z dzieciństwa! Dla wszystkich mannik wywołuje pewne wspomnienia. Ale częściej niż nie, że babcia ugotowała go pysznie! Znalazłem jeszcze czas, kiedy krewni mieli Rosyjskie piece we wsi. Ach, jakie pyszne w nich gotowały! Żaden dzisiejszy piekarnik Super Duper, a tym bardziej Multicooker, a tym bardziej kuchenka mikrofalowa, nie ugotuje tak smacznego jak rosyjski piekarnik. Jedzenie w piecu długo marnowało, wypieki były pieczone, a jaka miała skórkę!!!! Mannik w rosyjskim piecu to arcydzieło! Istnieje wiele przepisów na mannę. Próbowałem, nie wszystkie są udane. W wielu odczuwa się specyficzny smak źle ugotowanej semoliny. Brrrr! Z tego powodu dzieci nie lubią kaszy manny! Najbardziej podobał mi się przepis znajomej dziewczyny, jak gotowała jej babcia. Wiele osób jest bardzo zaskoczonych nazwą, ponieważ kasza manna absolutnie nie smakuje w gotowanych wypiekach według tego przepisu. Najważniejsze w tym przepisie jest pozostawienie / pęcznienie masy do pieczenia. A jeśli ktoś w twojej rodzinie nie lubi kaszy manny, nie mów mu o składzie potrawy, a będą jeść z przyjemnością! Podzielę się z Tobą tym przepisem.
bteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 71 % 40 g
273 kcal
IG: 3 / 33 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

przygotowanie Manny jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Poradzi sobie każda młoda gospodyni domowa.
umieść wszystkie odmierzone produkty w misce, z wyjątkiem sody, i dobrze wymieszaj łyżką: kasza manna, cukier, śmietana, jajka, sól.
przykryj powstałą mieszaninę serwetką i pozostaw na co najmniej 2 godziny, aby semolina puchła. To główny punkt w przygotowaniu pysznej Manny.
po 2 godzinach dodaj sodę gaszoną octem, wymieszaj mieszaninę.
do pieczenia Manny bardzo dobrze sprawdza się Silikonowa Forma do ciasta. Gotowe ciasto wyjmuje się raz lub dwa razy.
nasmaruj formę olejem i posyp szczyptą suchej semoliny.
następnie wlej do niego ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
piec około 30 minut lub do miękkości. Piszę mniej więcej czas, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Bardzo piękne wypieki uzyskuje się w piekarnikach konwekcyjnych. Skórka jest błyszcząca, złota!
gotowość sprawdzamy specjalną sondą do określania gotowości do pieczenia lub zwykłym drewnianym szpikulcem. Oczywiście musi pozostać sucha.
wyjmij formę z piekarnika i ostrożnie odwróć na talerz!
kroimy na porcje i wzywamy rodzinę do stołu.

opublikowałem kolejne zdjęcie Manny gotowanej w porcjach silikonowych foremek. To bardzo przyciąga dzieci. Szkoda, że żyrafa trochę prześwietliła mnie w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy