kruche ciasto ze świeżą śliwką

pyszne ciasto z delikatnym twarogiem i przyjemną śliwkową kwaskowatością. Ciasto okazuje się bardzo piękne i błyszczy od stopionego cukru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 43 % 20 g
265 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Ciasto. Zmiel margarynę z mąką na okruchy, dodaj jajko i lodowatą wodę. Zagnieść miękkie ciasto.
2. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną Formy do pieczenia.
3. Zalewanie. Przetrzyj twaróg przez sito. Ubij 2 jajka z cukrem, dodaj twarożek i ubijaj, aż będą gładkie.
4. Wlać mieszaninę na ciasto.
5. Nadzienie. Umyj śliwki, pokrój na pół, usuń pestki. Pokrój każdą połówkę na plasterki i połóż na twarogu.
3. Piec ciasto przez 30-40 minut w temperaturze 200°C. pięć minut przed gotowością posyp ciasto cukrem i włóż do piekarnika

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy