skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Jabłka zmiażdż, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj cynamon, wymieszaj.
Krok 3:
Rozbij jajka w naczyniu, w którym będziesz ubijać. W przypadku Charlotte zawsze ubijam jajka w miarce o pojemności 1 litra. Ważne: naczynia, w których ubijasz jajka, muszą być suche, jajka tylko z lodówki.
Krok 4:
Zacznij ubijać jajka z małą prędkością, stopniowo zwiększając je do maksimum. Po 3 minutach, nie przestając ubijać, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Kontynuuj ubijanie w gęstą pianę, aż masa wzrośnie 3 razy. Masa jest teraz na poziomie 600 ml Ważne: podczas ubijania wskazane jest, aby nie dotykać ścian naczyń trzepaczką miksera/blendera, w przeciwnym razie masa spadnie po ubijaniu.
Krok 5:
Tak wygląda masa na tym etapie.)
Krok 6:
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier cienkim strumieniem, ubijaj przez kolejne 5 minut. Masa jeszcze nieznacznie zwiększyć objętość. Teraz masa wynosi 800 ml.
Krok 7:
Tak wygląda masa na tym etapie.
Krok 8:
Następnie stopniowo, w małych porcjach, kontynuując ubijanie, aby dodać mąkę. Ubijaj do uzyskania gładkości. Masa nieco się zmniejszy - nie bój się, to normalne) teraz ciasto ma około 700 ml.
Krok 9:
Dodaj sodę, jeszcze raz ubij.
Krok 10:
Nasmaruj formę olejem roślinnym, posyp bułką tartą.
Krok 11:
Połóż jabłka na dnie formy.
Krok 12:
Ciasto wlać do formy na jabłka.
Krok 13:
Tak wygląda Charlotte tuż przed pieczeniem. Wyślij formularz do podgrzanego do 180 gr. piekarnik na 35-40 min. Charlotte jest gotowa, gdy zaczyna pozostawać w tyle za ścianami formy (zapomniałem zrobić zdjęcie)))
Krok 14:
Charlotte jest bardzo przewiewna i bujna w środku, a na zewnątrz pokryta piękną, cienką i smaczną skórką. Mmmm!! Super! Smacznego.
forma używana w recepturze ma średnicę 23,5 cm i wysokość 4 cm.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g