Charlotte biszkopt Air

zwiewna, Puszysta, rozpływająca się w ustach Charlotte z jabłkami! Przepisy Charlotte są ogromne!Ale nadal Chcę zaoferować moją opcję przygotowania tego cudownego ciasta! Zgodnie z tym przepisem Charlotte jest bardzo prosta, szybka i bez zbędnych manipulacji, takich jak oddzielanie białek od żółtek i ich osobne ubijanie. Charlotte okazuje się po prostu niesamowita-zwiewna, biszkoptowa, pyszna!
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 84 % 36 g
180 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka zmiażdż, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj cynamon, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka w naczyniu, w którym będziesz ubijać. W przypadku Charlotte zawsze ubijam jajka w miarce o pojemności 1 litra. Ważne: naczynia, w których ubijasz jajka, muszą być suche, jajka tylko z lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij ubijać jajka z małą prędkością, stopniowo zwiększając je do maksimum. Po 3 minutach, nie przestając ubijać, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Kontynuuj ubijanie w gęstą pianę, aż masa wzrośnie 3 razy. Masa jest teraz na poziomie 600 ml Ważne: podczas ubijania wskazane jest, aby nie dotykać ścian naczyń trzepaczką miksera/blendera, w przeciwnym razie masa spadnie po ubijaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak wygląda masa na tym etapie.)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier cienkim strumieniem, ubijaj przez kolejne 5 minut. Masa jeszcze nieznacznie zwiększyć objętość. Teraz masa wynosi 800 ml.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak wygląda masa na tym etapie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie stopniowo, w małych porcjach, kontynuując ubijanie, aby dodać mąkę. Ubijaj do uzyskania gładkości. Masa nieco się zmniejszy - nie bój się, to normalne) teraz ciasto ma około 700 ml.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sodę, jeszcze raz ubij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym, posyp bułką tartą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż jabłka na dnie formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto wlać do formy na jabłka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak wygląda Charlotte tuż przed pieczeniem. Wyślij formularz do podgrzanego do 180 gr. piekarnik na 35-40 min. Charlotte jest gotowa, gdy zaczyna pozostawać w tyle za ścianami formy (zapomniałem zrobić zdjęcie)))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Charlotte jest bardzo przewiewna i bujna w środku, a na zewnątrz pokryta piękną, cienką i smaczną skórką. Mmmm!! Super! Smacznego.

forma używana w recepturze ma średnicę 23,5 cm i wysokość 4 cm.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy