imbirowe ciasteczka koguciki

chrupiąca i pikantna uczta na świąteczny stół. Spróbuj! Pieczenie ciasteczek imbirowych nie jest pierwszym rokiem tego przepisu. Okazuje się bardzo smaczny-zarówno słodki, jak i ostry. I pięknie! Ciasteczka imbirowe mogą ozdobić choinkę-będą eleganckie, świąteczne i dość oryginalne. Lub możesz dać go gościom, pakując go w piękne pudełka. Jestem pewien, że każdy z przyjemnością otrzyma tak ciepły i niezwykły prezent, a także z symbolem nadchodzącego roku. Lub po prostu podawaj go na herbatę pod koniec wakacji. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, musisz zwiększyć ilość cukru.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 24 % 19 g
węglowodany 68 % 54 g
406 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Wcześniej wyjmij masło z lodówki - powinno być miękkie.

2. Włóż do miski. Dodaj do niego majonez, cukier, kakao, jajko i drobno starty korzeń imbiru. Wszystko wymieszaj.

3. Wlej wanilinę, cynamon, goździki, czarny pieprz, mielony imbir do mieszanki. Zawartość miski należy dokładnie wymieszać.

4. Przesiej mąkę i stopniowo, w małych porcjach, wprowadź ją do mieszanki.

5. Ugniataj ciasto, aż zacznie odrywać się od rąk. Ciasto powinno stać się jednorodne, plastyczne, przyjemne w dotyku.

6. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

7. Po pół godzinie wyjmij ciasto, zwiń je w warstwę o grubości 5-6 mm.

8. Wytnij kształty kogutów za pomocą foremek, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.

9. Umieść ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut.

jeśli lubisz ciasteczka imbirowe bardziej miękkie, musisz je upiec krócej - 7-10 minut. Uwielbiam kruche i chrupiące ciasteczka - tak się okazuje, jeśli pieczesz je przez 15 minut lub kilka minut dłużej. Uważaj na słodkie koguty, ponieważ ciasteczka są łatwe do przepalenia, zwłaszcza jeśli rozwałkowałeś warstwę zbyt cienką.

podczas pieczenia i schładzania ciasteczek przygotuj lukier. Aby to zrobić, przesiej cukier puder. Następnie weź białko i ubij je. Możesz to zrobić widelcem. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Podziel lukier na kilka części i pokoloruj każdą barwnikiem spożywczym. Możesz pomalować koguty i po prostu białym lukrem.

powstałym lukrem nałóż wzory na koguty, zaznacz skrzydła, przegrzebki, Oczy. Niech glazura stwardnieje, po czym pierniki można zapakować w pudełka na prezenty, ozdobić choinką lub po prostu przygotować je z wyprzedzeniem na świąteczny stół, układając je na pięknym naczyniu.

Wesołego Nowego Roku i świąt Bożego Narodzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy