skład / składniki
metoda gotowania
1. Wcześniej wyjmij masło z lodówki - powinno być miękkie.
2. Włóż do miski. Dodaj do niego majonez, cukier, kakao, jajko i drobno starty korzeń imbiru. Wszystko wymieszaj.
3. Wlej wanilinę, cynamon, goździki, czarny pieprz, mielony imbir do mieszanki. Zawartość miski należy dokładnie wymieszać.
4. Przesiej mąkę i stopniowo, w małych porcjach, wprowadź ją do mieszanki.
5. Ugniataj ciasto, aż zacznie odrywać się od rąk. Ciasto powinno stać się jednorodne, plastyczne, przyjemne w dotyku.
6. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
7. Po pół godzinie wyjmij ciasto, zwiń je w warstwę o grubości 5-6 mm.
8. Wytnij kształty kogutów za pomocą foremek, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
9. Umieść ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut.
jeśli lubisz ciasteczka imbirowe bardziej miękkie, musisz je upiec krócej - 7-10 minut. Uwielbiam kruche i chrupiące ciasteczka - tak się okazuje, jeśli pieczesz je przez 15 minut lub kilka minut dłużej. Uważaj na słodkie koguty, ponieważ ciasteczka są łatwe do przepalenia, zwłaszcza jeśli rozwałkowałeś warstwę zbyt cienką.
podczas pieczenia i schładzania ciasteczek przygotuj lukier. Aby to zrobić, przesiej cukier puder. Następnie weź białko i ubij je. Możesz to zrobić widelcem. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Podziel lukier na kilka części i pokoloruj każdą barwnikiem spożywczym. Możesz pomalować koguty i po prostu białym lukrem.
powstałym lukrem nałóż wzory na koguty, zaznacz skrzydła, przegrzebki, Oczy. Niech glazura stwardnieje, po czym pierniki można zapakować w pudełka na prezenty, ozdobić choinką lub po prostu przygotować je z wyprzedzeniem na świąteczny stół, układając je na pięknym naczyniu.
Wesołego Nowego Roku i świąt Bożego Narodzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g