skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce umieść dżem (dowolny kwaśny), dodaj sodę i mieszaj, aż się spieni. Odstaw na 10 minut.
2. W filiżance rozbij jajko, ubij widelcem i wlej do miski z dżemem. Wymieszać.
3. Dodaj kefir do pozostałych składników, dokładnie wymieszaj masę.
4. Przesiej mąkę. Wprowadź go stopniowo do ciasta, w małych porcjach. W zależności od jakości mąki, gęstości dżemu i kefiru może wymagać nieco mniej lub więcej. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana-skup się na konsystencji.
5. Włóż kakao i przyprawy. Włóż te ostatnie do smaku - zawsze mam małe szczypty, tylko dużo cynamonu, bo bardzo mi się podoba.
6. Nasmaruj formę olejem roślinnym, wlej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
7. Gotowy dywan lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podawaj z kilkoma łyżkami dżemu lub kwaśnej śmietany.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g