masowa szarlotka z jabłkami w 7 minut

Oszałamiająca szybkość przygotowania pysznego ciasta! Gotujemy przez 7 minut, reszta to piekarnik!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 72 % 33 g
231 kcal
IG: 18 / 30 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 37 min

przygotowanie" suchego " ciasta:
1. Wlej mąkę, semolinę, cukier, sodę do miski i dobrze wymieszaj-suche ciasto jest gotowe! Podziel go na 3 równe części;

przygotowanie nadzienia jabłkowego:
2. Jabłka obrać i posiekać i zetrzeć na grubej tarce;
3. Posiekaj orzechy i dodaj do jabłek;
4. Opłucz rodzynki i dodaj do jabłek z orzechami;
5. Dodaj cynamon i sok z cytryny i wszystko wymieszaj;
6. Farsz podzielić na 2 równe części;

gotowanie ciasta:
7. Przykryj formę pergaminem;
8. Zetrzyj połowę porcji masła na drobnej tarce na dnie formy i równomiernie rozprowadź na dnie;
9. Na masło równomiernie wlać jedną część suchego ciasta;
10. Na cieście równomiernie ułożyć jedną część nadzienia, ubić łyżką;
11. Następnie - część suchego ciasta, część nadzienia i ponownie ciasto na wierzchu;
12. Na wierzch ciasta zetrzyj resztę oleju na drobnej tarce i równomiernie rozprowadź na powierzchni;
13. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut;
14. 5 minut przed przygotowaniem ciasta otwórz piekarnik i posyp cukrem;
15. Ostudzić trochę, wyjąć z formy i pokroić. Jest również bardzo smaczny do jedzenia na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy