ratatouille z ziemniakami

świeże warzywa plus trochę czasu i pyszny obiad na stole-gotuj! Ratatouille to jedno z popularnych dań warzywnych z wieloma przepisami kulinarnymi. W mojej rodzinie jest wielu mężczyzn, dlatego uwielbiam gotować ratatouille z ziemniakami, aby było gęste i satysfakcjonujące! Wszyscy bardzo to lubią, okazuje się pyszne.
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 47 % 7 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

najpierw przygotuj sos. Pokrój cebulę i paprykę w małe kostki. Smażyć na oleju.

W międzyczasie zmiel pomidory w blenderze (możesz również użyć gotowych pomidorów we własnym soku).

gdy cebula i papryka będą miękkie, dodaj pomidory. Sól, pieprz, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i dodaj posiekane warzywa na końcu.

rozłóż połowę sosu pomidorowego na dnie naczynia do pieczenia.

przygotuj warzywa - umyj, oczyść. Gdzie trzeba usunąć łodygi i nasiona. Pokrój bakłażana w pierścienie o grubości do jednego centymetra, sól i pozostaw na 10 minut. Cukinię, pomidory, paprykę, ziemniaki kroimy w ten sam sposób. Cebulę kroimy w półpierścienie.

rozłóż pokrojone warzywa w formie z sosem na żeberku, naprzemiennie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

przed pieczeniem zrobimy sos do polewania Ratatouille. Drobno posiekaj ostrą paprykę, czosnek, zioła i zalej oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

pieprz, sól do smaku warzywa w formie i polej sosem. Przykryj pergaminem i włóż do nagrzanego piekarnika na godzinę.

po upieczeniu odstawiamy ratatę na około dziesięć minut i podajemy do stołu, dekorując pozostałym sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy