skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj sos. Pokrój cebulę i paprykę w małe kostki. Smażyć na oleju.
W międzyczasie zmiel pomidory w blenderze (możesz również użyć gotowych pomidorów we własnym soku).
gdy cebula i papryka będą miękkie, dodaj pomidory. Sól, pieprz, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i dodaj posiekane warzywa na końcu.
rozłóż połowę sosu pomidorowego na dnie naczynia do pieczenia.
przygotuj warzywa - umyj, oczyść. Gdzie trzeba usunąć łodygi i nasiona. Pokrój bakłażana w pierścienie o grubości do jednego centymetra, sól i pozostaw na 10 minut. Cukinię, pomidory, paprykę, ziemniaki kroimy w ten sam sposób. Cebulę kroimy w półpierścienie.
rozłóż pokrojone warzywa w formie z sosem na żeberku, naprzemiennie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
przed pieczeniem zrobimy sos do polewania Ratatouille. Drobno posiekaj ostrą paprykę, czosnek, zioła i zalej oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
pieprz, sól do smaku warzywa w formie i polej sosem. Przykryj pergaminem i włóż do nagrzanego piekarnika na godzinę.
po upieczeniu odstawiamy ratatę na około dziesięć minut i podajemy do stołu, dekorując pozostałym sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g