ciasto miodowo-wiśniowe
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij cukier i jajka, aż cukier się rozpuści i podwoi masę;
2. Dodaj masło i miód i kontynuuj ubijanie;
3. Wlać kefir i wymieszać;
4. Dodaj cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia do mąki i wszystko dobrze wymieszaj;
5. Dodaj suchą mieszaninę do płynnej mieszanki i wymieszaj;
6. Dodaj 1 szklankę wiśni i wymieszaj;
7. Powstałą masę przełożyć do naczynia do pieczenia, uprzednio nasmarowanego olejem;
8. Połóż resztę wiśni na masie;
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny, koncentrując się na piekarniku i używając drewnianych patyczków.
10. Odstaw ciasto na 10 minut i przełóż na półmisek;
11. W razie potrzeby ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g