ciasteczka z kwaśną śmietaną z orzechami

dwie połówki kruchego ciasta z delikatnym nadzieniem orzechowym, spróbuj! Nadzienie w ciasteczkach można zmienić. Na przykład zrób nadzienie makowe. Aby to zrobić, najpierw namocz mak we wrzącej wodzie, zmiażdż i dodaj do nadzienia. W związku z tym posypka będzie również Makowa. Lub użyj wiórków kokosowych. W ten sposób smak ciasteczek można zmienić w zależności od dostępności produktów i wyobraźni.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 70 % 46 g
335 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozetrzyj jajka cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmiękczone masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie śmietana i gaszona soda. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę w częściach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tymczasem orzechy smażymy trochę i siekamy. Odkładamy część orzechów na posypkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do śmietany wymieszaj śmietanę z cukrem i orzechami. Wkładamy do lodówki. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na około 20 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z każdej części zwijamy piłkę, znacznie spłaszczając ją z jednej strony. Zanurz górną część kulki w posiekanych orzechach

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy kulki spłaszczoną stroną na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w nagrzanym do 180 stopni. piekarnik około 15 minut. Oto gotowe połówki ciastek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W gorących ciasteczkach ostrym nożem wycinamy miękisz ze spłaszczonej strony. Pozwól ciasteczkom ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy krem z lodówki, dodajemy okruchy, wanilinę, posiekane okruchy. Jeśli pozostaną orzechy przeznaczone do posypania, wlej je do śmietany. Wszystko dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Każdą połowę nadziewamy kremem i przyklejamy ciasteczka parami. Robimy to ostrożnie, aby posypka orzechowa się nie rozpadła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwól ciasteczkom moczyć się przez 30-40 minut. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy