skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Rozetrzyj jajka cukrem.
Krok 3:
Dodaj zmiękczone masło.
Krok 4:
Następnie śmietana i gaszona soda. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę w częściach.
Krok 6:
Zagnieść miękkie ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Tymczasem orzechy smażymy trochę i siekamy. Odkładamy część orzechów na posypkę.
Krok 8:
Do śmietany wymieszaj śmietanę z cukrem i orzechami. Wkładamy do lodówki. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na około 20 części.
Krok 9:
Z każdej części zwijamy piłkę, znacznie spłaszczając ją z jednej strony. Zanurz górną część kulki w posiekanych orzechach
Krok 10:
Kładziemy kulki spłaszczoną stroną na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 11:
Piec w nagrzanym do 180 stopni. piekarnik około 15 minut. Oto gotowe połówki ciastek.
Krok 12:
W gorących ciasteczkach ostrym nożem wycinamy miękisz ze spłaszczonej strony. Pozwól ciasteczkom ostygnąć.
Krok 13:
Wyjmujemy krem z lodówki, dodajemy okruchy, wanilinę, posiekane okruchy. Jeśli pozostaną orzechy przeznaczone do posypania, wlej je do śmietany. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Każdą połowę nadziewamy kremem i przyklejamy ciasteczka parami. Robimy to ostrożnie, aby posypka orzechowa się nie rozpadła.
Krok 15:
Pozwól ciasteczkom moczyć się przez 30-40 minut. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g