skład / składniki
metoda gotowania
1) Oddziel białka od żółtek, aby żółtka pozostały nienaruszone i nie dostały się do białek. To bardzo ważne!
2) ubij białka mikserem, aż utworzy się gęsta piana
3) nie przestając ubijać, dodaj cukier i wanilinę. Po 1 minucie dodaj również wszystkie żółtka
4) wyjmij mikser. Następnie pracujemy tylko łyżką(ważne !). Stopniowo dodajemy mąkę do powstałej Pianki i dokładnie mieszamy łyżką (nie pukaj w ściany)
5) Teraz musimy podzielić nasze ciasto na dwie równe części. Zostaw jedną bez zmian i dodaj kakao do drugiej. Wymieszać
6) w nasmarowanej rastrze. posmaruj ciasto masłem na przemian jedną łyżką, aby uzyskać"zebrę"
7) Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz ciasto przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g