biszkopt Zebra

pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto biquit!
Svetlana_bondyrevaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 72 % 43 g
280 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1) Oddziel białka od żółtek, aby żółtka pozostały nienaruszone i nie dostały się do białek. To bardzo ważne!
2) ubij białka mikserem, aż utworzy się gęsta piana
3) nie przestając ubijać, dodaj cukier i wanilinę. Po 1 minucie dodaj również wszystkie żółtka
4) wyjmij mikser. Następnie pracujemy tylko łyżką(ważne !). Stopniowo dodajemy mąkę do powstałej Pianki i dokładnie mieszamy łyżką (nie pukaj w ściany)
5) Teraz musimy podzielić nasze ciasto na dwie równe części. Zostaw jedną bez zmian i dodaj kakao do drugiej. Wymieszać
6) w nasmarowanej rastrze. posmaruj ciasto masłem na przemian jedną łyżką, aby uzyskać"zebrę"
7) Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz ciasto przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy