babeczki z cukinii

niesłodzone babeczki z cukinią i kiełbasą. Szybko i smacznie! Kiedy znudzą się tradycyjne dania z cukinii i chcesz czegoś nowego, ten przepis jest tym, czego potrzebujesz! Łagodny, neutralny smak cukinii dobrze komponuje się z każdym składnikiem. Babeczki z cukinii nadają się na lekką przekąskę. Można je podawać z bulionem, zupą lub zabrać ze sobą do pracy lub podróży.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 52 % 14 g
164 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

W razie potrzeby obierz cukinię i zetrzyj na grubej tarce, sól, pozostaw na 10 minut, pozwól płynowi spłynąć.

ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać, dodać cukinię i drobno posiekaną (lub na tarce) wędzoną kiełbasę.

rozłóż masę na natłuszczonych foremkach (okazuje się, że 8 sztuk) i włóż do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 210 stopni. Pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy