skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzać.
Krok 2:
Wbij jajka do głębokiej miski i ubij je szczyptą soli za pomocą miksera.
Krok 3:
Taka mocna pianka powinna się okazać.
Krok 4:
Teraz dodaj cukier (jedną łyżkę stołową odłóż na bok) i kontynuuj ubijanie przez 5-7 minut.
Krok 5:
Taka konsystencja powinna się okazać. Teraz odłóż mikser na bok.
Krok 6:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj łyżkę do ciasta, delikatnie ugniatając szpatułką lub łyżką.
Krok 7:
Wlej ciasto do przygotowanej formy. Mam silikon-więc nie smaruję go niczym.
Krok 8:
Umyj śliwki, osusz, pokrój na pół, wyjmij nasiona i pokrój połówki na pół.
Krok 9:
Ćwiartki śliwek układamy na cieście rysunkiem)))
Krok 10:
Teraz posyp wierzch cukrem - zrobi nam apetyczną skórkę) włóż do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Krok 11:
Po upływie czasu sprawdzimy ciasto pod kątem suchej belki. Jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe i wyjmujemy z piekarnika. Pozostaw go w formie na 15 minut...
Krok 12:
Następnie ostrożnie wyjmij ciasto na talerz. Na wierzch można posypać trochę cukrem pudrem.
Krok 13:
Kroimy na porcje i wzywamy wszystkich do picia herbaty))) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g