hot dog z jajkiem i paluszkami krabowymi w cieście drożdżowym

lubisz fast foody i chcesz zdrowego odżywiania? Przygotuj hot dogi w domu! I prawda jest taka, że jeśli masz wolny dzień wolny, poświęć trochę czasu i przygotuj domowe hot dogi na weekendowy lunch! To jest pyszne!
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 51 % 22 g
237 kcal
IG: 10 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce do ciasta przesiać mąkę i dodać sól, cukier i mleko w proszku. Możesz dodać suche zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj suche składniki w misce, zrób dziurę. W filiżance wymieszaj wodę z drożdżami, aż będzie gładka i wlej do studzienki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij ugniatać łyżką. W tym procesie dodaj olej. Jeśli w kuchni jest zimno, a masło jest twarde-rozpuść je . Używam oleju ghee, w temperaturze 22 stopni jest płynny. Pozostaw trochę oleju do nasmarowania miski i formy (lub blachy do pieczenia).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj jak najwięcej łyżką. Połóż ciasto na stole, nie musisz dodawać mąki i pozwól odpocząć. W tym czasie umyj miskę i posmaruj ją olejem, bardzo mało.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Na początku wydaje się, że jest suchy, ale po kilku minutach zaczyna się pocić i zbierać całą mąkę ze stołu. Po 10 minutach ugniatania otrzymasz miękką Kolobok. Włóż ciasto do miski, dokręć folią i pozostaw do pierwszej korekty. Powinien urosnąć 2 razy, zajmuje to od 30 do 60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po pierwszej próbie. Zagnieść ciasto, wypuścić z niego powietrze i umieścić na drugiej próbie. Jeśli zrobiłeś wszystko dobrze-druga korekta jest dwa razy krótsza niż pierwsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po drugiej próbie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj 6 bułek i ułóż je do ostatniej proofingu na blasze do pieczenia lub w kokilkach (Moje do mini bochenków muffinowych). Niech się podwoi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upiec. 190 stopni i 25 minut. Gotowe bułki owinąć ręcznikiem i położyć na ruszcie na co najmniej godzinę, dojrzeć miękisz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugotuj jajka. Ostudzić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drobno posiekaj jajka i paluszki krabowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj do nich posiekany ogórek, zioła i majonez, sól i pieprz. Wymieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój bułki, lekko posmaruj miękisz musztardą. Rozłóż sałatkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć kiełbaski na złoty kolor na oleju, ułożyć na nadzieniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Skrop sosem. Zapomnij o zakazach i ciesz się domowym fast foodem!

według własnego wyboru możesz zmienić skład. Jeśli nie lubisz piec-kup bułki sklepowe. Chociaż jedyną trudnością jest czekanie na dopasowanie ciasta. Jest bardzo wygodny, dobrze się ugniata, niezbyt lepki. Na tym teście nauczyłem się ugniatać... i czekać.
to samo dotyczy pozostałych składników. Majonez i sos można zrobić samemu lub przygotować. Zamiast nadzienia krabowego doskonałe są również proste sałatki z kapusty lub jajek. I możesz bez nich-bułka, kiełbasa i sosy.
to ciasto to świetny chleb na herbatę.
Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy