skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce do ciasta przesiać mąkę i dodać sól, cukier i mleko w proszku. Możesz dodać suche zioła.
Krok 2:
Wymieszaj suche składniki w misce, zrób dziurę. W filiżance wymieszaj wodę z drożdżami, aż będzie gładka i wlej do studzienki.
Krok 3:
Zacznij ugniatać łyżką. W tym procesie dodaj olej. Jeśli w kuchni jest zimno, a masło jest twarde-rozpuść je . Używam oleju ghee, w temperaturze 22 stopni jest płynny. Pozostaw trochę oleju do nasmarowania miski i formy (lub blachy do pieczenia).
Krok 4:
Ugniataj jak najwięcej łyżką. Połóż ciasto na stole, nie musisz dodawać mąki i pozwól odpocząć. W tym czasie umyj miskę i posmaruj ją olejem, bardzo mało.
Krok 5:
Ugniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Na początku wydaje się, że jest suchy, ale po kilku minutach zaczyna się pocić i zbierać całą mąkę ze stołu. Po 10 minutach ugniatania otrzymasz miękką Kolobok. Włóż ciasto do miski, dokręć folią i pozostaw do pierwszej korekty. Powinien urosnąć 2 razy, zajmuje to od 30 do 60 minut.
Krok 6:
Po pierwszej próbie. Zagnieść ciasto, wypuścić z niego powietrze i umieścić na drugiej próbie. Jeśli zrobiłeś wszystko dobrze-druga korekta jest dwa razy krótsza niż pierwsza.
Krok 7:
Po drugiej próbie.
Krok 8:
Uformuj 6 bułek i ułóż je do ostatniej proofingu na blasze do pieczenia lub w kokilkach (Moje do mini bochenków muffinowych). Niech się podwoi.
Krok 9:
Upiec. 190 stopni i 25 minut. Gotowe bułki owinąć ręcznikiem i położyć na ruszcie na co najmniej godzinę, dojrzeć miękisz.
Krok 10:
Ugotuj jajka. Ostudzić.
Krok 11:
Drobno posiekaj jajka i paluszki krabowe.
Krok 12:
Dodaj do nich posiekany ogórek, zioła i majonez, sól i pieprz. Wymieszać.
Krok 13:
Pokrój bułki, lekko posmaruj miękisz musztardą. Rozłóż sałatkę.
Krok 14:
Smażyć kiełbaski na złoty kolor na oleju, ułożyć na nadzieniu.
Krok 15:
Skrop sosem. Zapomnij o zakazach i ciesz się domowym fast foodem!
według własnego wyboru możesz zmienić skład. Jeśli nie lubisz piec-kup bułki sklepowe. Chociaż jedyną trudnością jest czekanie na dopasowanie ciasta. Jest bardzo wygodny, dobrze się ugniata, niezbyt lepki. Na tym teście nauczyłem się ugniatać... i czekać.
to samo dotyczy pozostałych składników. Majonez i sos można zrobić samemu lub przygotować. Zamiast nadzienia krabowego doskonałe są również proste sałatki z kapusty lub jajek. I możesz bez nich-bułka, kiełbasa i sosy.
to ciasto to świetny chleb na herbatę.
Gotuj z miłością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g