krakersy domowe
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. W odpowiedniej wielkości misce wymieszaj przesianą mąkę-pszenicę i kukurydzę.
2. Dodaj mleko, oliwę z oliwek, cukier, sól i proszek do pieczenia.
3. Zagnieść ciasto. Okaże się wystarczająco fajny.
4. Dodaj nasiona lnu do ciasta i ponownie ugniataj, aby nasiona były równomiernie rozłożone. Nasiona lnu dodaje się do woli. Można je zastąpić: sezamem, makiem, mielonymi orzechami itp.
5. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-5 mm, a następnie pokrój w kwadraty.
6. Przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem, połóż przyszłe krakersy na wierzchu i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-12 minut.
krakersy są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g