marmurowe babeczki czekoladowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź masło o temperaturze pokojowej i dobrze ubij z cukrem przez 5 minut.
Krok 2:
Dodaj jajko jeden po drugim i kontynuuj ubijanie.
Krok 3:
Dodaj wanilinę i stopniowo zagniataj mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Dodaj mleko.
Krok 5:
Ciasto dzielimy na dwie części. Dodaj proszek kakaowy do jednej części i wymieszaj.
Krok 6:
Wypełnij formularz ciastem. Mam formę 6 sztuk na 100 gramów każda. Pół białego, pół ciasta czekoladowego.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj cienkim nożem. Następnie na środku ciasta kładziemy kawałki czekolady.
Krok 8:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 Stopni Celsjusza na 30 minut.
Krok 9:
Wyjmujemy i pozwalamy babeczkom ostygnąć, zanim wyjmiemy je z foremek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g