Ciasto Mikado
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Bierzemy jajka i 50 g. śliwki.olej. Dodaj cukier. Wymieszaj łyżką w jednorodną masę.
Krok 3:
Dodaj śmietanę. Stopniowo dodajemy mąkę i ugniatamy miękkie ciasto, aby nie kleiło się i jednocześnie łatwo się rozwałkowało.
Krok 4:
Podziel ciasto na 7 części.
Krok 5:
Rozwałkuj na cienkie arkusze. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 po kolei 7 ciast.
Krok 6:
Przygotuj krem. Ubij 200 g masła Dodaj mleko skondensowane i kakao.
Krok 7:
Smarujemy ciasta kolejno kremem i układamy jeden na drugim.
Krok 8:
Posyp czekoladą na wierzchu (przez tarkę) Wkładamy do lodówki na noc.
Krok 9:
Ciasto Mikado jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g