biszkopt czekoladowy na wrzącej wodzie
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj mąkę, kakao i cukier w misce. Następnie dodaj proszek do pieczenia z sodą. Dobrze wymieszaj.
w osobnej misce lekko ubij jajka trzepaczką, dodaj do nich olej roślinny i mleko. Wszystko dobrze wymieszaj.
Połącz i dokładnie wymieszaj na gładką masę jajeczno-mleczną z mieszanką mąki, cukru i kakao. Wlej tam szklankę wrzącej wody i szybko wymieszaj.
wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie wlej ciasto do formy (będzie płynne). Piecz biszkopt na wrzącej wodzie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz go do 180 stopni i piecz przez kolejne 50 minut (dokładny czas zależy od piekarnika!).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g