skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Upiec biszkopt, ostudzić. Pokrój biszkopt na kilka kawałków.
Krok 2:
Dobrze zmiażdż biszkopt, pocierając kawałki o siebie.
Krok 3:
Do pokruszonego biszkoptu dodaj stopione masło, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Z ciasta biszkoptowo-maślanego zroluj 20 kulek. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Krok 5:
W międzyczasie rozpuść lukier cukierniczy w łaźni wodnej lub na małym ogniu. I umieść zamrożone kulki na paluszkach, zanurzając ich końce w stopionym lukrze.
Krok 6:
Keiki na patykach ponownie wstaw do lodówki na 15 minut.
Krok 7:
Następnie zanurz każdy Cake w roztopionym lukrze. Przez pół minuty obracaj ciasto nad naczyniem z lukrem, aż lukier stanie się lepki.
Krok 8:
Zanurz ciasto w posypce do ciasta.
Krok 9:
Ustaw keiki na stojaku. Niech lukier dobrze stwardnieje i można go podawać! Miłej herbaty ze słodkimi ciasteczkami w chrupiącej polewie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g