Cake wyskakuje w glazurze

słodkie, delikatne w chrupiącej polewie cake pops na patyku zaskoczy wszystkich! Biszkopt na ciasto w glazurze można kupić gotowy lub ugotować samodzielnie.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 34 % 26 g
węglowodany 56 % 43 g
395 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Upiec biszkopt, ostudzić. Pokrój biszkopt na kilka kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze zmiażdż biszkopt, pocierając kawałki o siebie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pokruszonego biszkoptu dodaj stopione masło, mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z ciasta biszkoptowo-maślanego zroluj 20 kulek. Wstaw do lodówki na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie rozpuść lukier cukierniczy w łaźni wodnej lub na małym ogniu. I umieść zamrożone kulki na paluszkach, zanurzając ich końce w stopionym lukrze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Keiki na patykach ponownie wstaw do lodówki na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zanurz każdy Cake w roztopionym lukrze. Przez pół minuty obracaj ciasto nad naczyniem z lukrem, aż lukier stanie się lepki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz ciasto w posypce do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw keiki na stojaku. Niech lukier dobrze stwardnieje i można go podawać! Miłej herbaty ze słodkimi ciasteczkami w chrupiącej polewie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy