skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę migdałową, cukier puder i kakao. Powstałą mieszaninę należy wysuszyć. Aby to zrobić, połóż go na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Umieść blachę do pieczenia na 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Następnie przesiej mieszaninę przez bardzo drobne sito.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek. Białka dobrze ubij mikserem, stopniowo dodając granulowany cukier.
Krok 3:
Mieszanka cukru migdałowego i ubite białko.
Krok 4:
Połącz ubite białka i mieszankę migdałów, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Ciasto powinno być lepkie i spływać cienkim strumieniem z łopatki.
Krok 6:
Umieść ciasto w torbie cukierniczej z dyszą o średnicy około 8 mm. Na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem wyciśnij krążki ciasta o średnicy około 3 cm.
Krok 7:
Delikatnie potrząśnij blachą do pieczenia, aby równomiernie rozprowadzić makaroniki. Pozostaw blachę do pieczenia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby utworzyła skórkę. To bardzo ważny etap! Jeśli skórka nie stwardnieje, powierzchnia makaronika pęknie podczas pieczenia. Możesz sprawdzić obecność Skórki, lekko dotykając palcem powierzchni ciasta. Palec nie powinien się trzymać.
Krok 8:
Włóż makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 6 minut. Następnie wyjmij blachę do pieczenia i ustaw drugą stronę na kolejne 6 minut. Dzięki temu ciasteczka będą równomiernie pieczone. Makaroniki powinny lekko wzrosnąć. Pozwól makaronikom ostygnąć i zdejmij je z pergaminu.
Krok 9:
Do nadzienia makaronik połącz ser śmietankowy, śmietanę i cukier granulowany. Dodaj nasiona wanilii madagaskarskiej. Ubij mikserem. Nadzienie waniliowe jest pożądane, aby przygotować dzień wcześniej, wtedy aromat wanilii ujawni się w pełni. Konieczne jest wyjęcie nadzienia z lodówki na 2-3 godziny przed użyciem.
Krok 10:
Pokrój świeże maliny w kółka i połóż na połowie ciastek. Na drugiej połowie ciasteczek wyciśnij nadzienie waniliowe z torebki cukierniczej.
Krok 11:
Połącz dwie połówki. Makaroniki są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g