makaronik czekoladowy ze świeżymi malinami

idealne czekoladowe makaroniki ze spódnicą! Smakowity). Nazywam się Nikita Kostokhov. Jestem cukiernikiem w domu ciasteczek Dacuaz. Długo szukałem idealnego przepisu na makaronik. Opracowanie technologii wymagało długiej serii eksperymentów i podróży do ojczyzny macarouni, Francji. I w końcu, jak sądzę, udało mi się stworzyć standard Delikatnego migdałowego przysmaku. I postanowiłem podzielić się nim z wami.
NikitaPosohovAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 68 % 50 g
331 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę migdałową, cukier puder i kakao. Powstałą mieszaninę należy wysuszyć. Aby to zrobić, połóż go na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Umieść blachę do pieczenia na 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Następnie przesiej mieszaninę przez bardzo drobne sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek. Białka dobrze ubij mikserem, stopniowo dodając granulowany cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszanka cukru migdałowego i ubite białko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz ubite białka i mieszankę migdałów, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być lepkie i spływać cienkim strumieniem z łopatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść ciasto w torbie cukierniczej z dyszą o średnicy około 8 mm. Na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem wyciśnij krążki ciasta o średnicy około 3 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie potrząśnij blachą do pieczenia, aby równomiernie rozprowadzić makaroniki. Pozostaw blachę do pieczenia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby utworzyła skórkę. To bardzo ważny etap! Jeśli skórka nie stwardnieje, powierzchnia makaronika pęknie podczas pieczenia. Możesz sprawdzić obecność Skórki, lekko dotykając palcem powierzchni ciasta. Palec nie powinien się trzymać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 6 minut. Następnie wyjmij blachę do pieczenia i ustaw drugą stronę na kolejne 6 minut. Dzięki temu ciasteczka będą równomiernie pieczone. Makaroniki powinny lekko wzrosnąć. Pozwól makaronikom ostygnąć i zdejmij je z pergaminu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do nadzienia makaronik połącz ser śmietankowy, śmietanę i cukier granulowany. Dodaj nasiona wanilii madagaskarskiej. Ubij mikserem. Nadzienie waniliowe jest pożądane, aby przygotować dzień wcześniej, wtedy aromat wanilii ujawni się w pełni. Konieczne jest wyjęcie nadzienia z lodówki na 2-3 godziny przed użyciem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój świeże maliny w kółka i połóż na połowie ciastek. Na drugiej połowie ciasteczek wyciśnij nadzienie waniliowe z torebki cukierniczej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz dwie połówki. Makaroniki są gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy