skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie:
1.Podziel jajka na białka i żółtka.
2.Białka włożyć do lodówki, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało
3.Dodaj przesianą mąkę do żółtek i szybko wymieszaj.
4.Ubij białka do stabilnych szczytów. Pod koniec ubijania dodaj kwas cytrynowy.
5.Połącz masę żółtkową i białkową i delikatnie wymieszaj (Nie mikserem, ale łyżką lub silikonową szpatułką, ruchami od góry do dołu)
6.Następnie za pomocą torby cukierniczej połóż okrągłe ciasta o średnicy 4-5 cm na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie( rozmazują się podczas pieczenia) i włóż do piekarnika 180 stopni-15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Schłodzić gotowe herbatniki na ruszcie.
do kremu:
1.Na małym ogniu w wodzie rozpuścić cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
2.Dodaj mleko skondensowane i ponownie zagotuj, ostudź. 3.Zmiękczona śliwka. ubij masło, aż będzie puszyste i białe, wlej syrop w małych porcjach i ubij, aż będzie gładkie. Schłodzić krem.
4.Weź dwa herbatniki i przyklej je kremem, więc wszystkie ciasta włóż do lodówki, aby dobrze się skleiły.
zagotuj syrop do smarowania:
na małym ogniu rozpuść cukier w wodzie.
do glazury rozpuść czekoladę z olejem roślinnym w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodaj koniak lub rum.
w schłodzonych ciastach posmaruj górne biszkopty syropem
(konieczne jest smarowanie syropem, aby glazura leżała w równej warstwie) i zanurz w polewie czekoladowej, przyczepiając je do widelca po drugiej stronie. Wstaw do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
P. S. nie musisz używać mlecznej czekolady. Świetnie sprawdzą się również czerń, biel.
za pomocą 2 rodzajów czekolady możesz zrobić piękny wzór na ciastach.
jeśli masz trochę kremu, użyj go również do dekoracji.)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal / 100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g