biszkopt z kremem

pyszne i piękne ciasto spodoba się wszystkim!
NatafkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 38 % 26 g
węglowodany 55 % 38 g
391 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

gotowanie:
1.Podziel jajka na białka i żółtka.
2.Białka włożyć do lodówki, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało
3.Dodaj przesianą mąkę do żółtek i szybko wymieszaj.
4.Ubij białka do stabilnych szczytów. Pod koniec ubijania dodaj kwas cytrynowy.
5.Połącz masę żółtkową i białkową i delikatnie wymieszaj (Nie mikserem, ale łyżką lub silikonową szpatułką, ruchami od góry do dołu)
6.Następnie za pomocą torby cukierniczej połóż okrągłe ciasta o średnicy 4-5 cm na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie( rozmazują się podczas pieczenia) i włóż do piekarnika 180 stopni-15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Schłodzić gotowe herbatniki na ruszcie.

do kremu:
1.Na małym ogniu w wodzie rozpuścić cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
2.Dodaj mleko skondensowane i ponownie zagotuj, ostudź. 3.Zmiękczona śliwka. ubij masło, aż będzie puszyste i białe, wlej syrop w małych porcjach i ubij, aż będzie gładkie. Schłodzić krem.
4.Weź dwa herbatniki i przyklej je kremem, więc wszystkie ciasta włóż do lodówki, aby dobrze się skleiły.

zagotuj syrop do smarowania:
na małym ogniu rozpuść cukier w wodzie.
do glazury rozpuść czekoladę z olejem roślinnym w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodaj koniak lub rum.

w schłodzonych ciastach posmaruj górne biszkopty syropem
(konieczne jest smarowanie syropem, aby glazura leżała w równej warstwie) i zanurz w polewie czekoladowej, przyczepiając je do widelca po drugiej stronie. Wstaw do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
P. S. nie musisz używać mlecznej czekolady. Świetnie sprawdzą się również czerń, biel.
za pomocą 2 rodzajów czekolady możesz zrobić piękny wzór na ciastach.
jeśli masz trochę kremu, użyj go również do dekoracji.)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal / 100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy