ciasto drożdżowe na słodką bułkę waniliową

Rolada z tym ciastem okaże się szczególnie smaczna! Gwarantuję! W naszej rodzinie bardzo lubią wypieki maślane, więc zgromadziłem wiele różnych opcji przygotowania ciasta! Ciasto według tego przepisu okazuje się szczególnie udane! Dzisiaj podzielę się nim z wami!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 41 g
306 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suche drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 stół. cukier i 1 stół. l. mąki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły i nie powstały grudki mąki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu i odczekaj 20-30 minut, ale nie dłużej, w przeciwnym razie drożdże mogą fermentować

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 20 minutach dodaj jajko do ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostały cukier

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pół paczki waniliny lub 0,5 herbaty. l. cukier waniliowy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Olej roślinny

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masło stopione w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz mąkę i naszą płynną mieszaninę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. Jeśli masz maszynę do chleba-świetnie, powierz jej ten etap, osobiście bardzo mi pomaga z ugniataniem! Ręcznie zagniataj ciasto przez około 10-15 minut. Szczerze mówiąc, to ciasto jest dość lepkie, ale bardzo smaczne!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie i równe

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    A po godzinie ciasto już dobrze wyrosło!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugniataj jeszcze raz, ale nie na długo, tylko po to, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Nasze ciasto na bułkę jest gotowe!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Z tego ciasta zrobiłam wspaniałą bułkę z makiem!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotuj z przyjemnością!

przygotuj tę wersję ciasta i jestem pewien, że nie zawiedziesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy