skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagnieść ciasto biszkoptowe, upiec herbatniki w trzech kształtach jak na zdjęciu. Niech biszkopty ostygną i pokrój je wzdłuż na dwie części.
Krok 2:
Gdy biszkopty ostygną, ubij krem do nadzienia. Przykryj formę folią spożywczą i złóż ciasto w formie.
Krok 3:
Połóż ciasto na stojaku i pozwól mu się namoczyć.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj krem maślany pod mastyksem, posmaruj nim ciasto i dobrze wygładź.
Krok 5:
Rozwałkuj duży naleśnik z czerwonego mastyksu, przykryj nim ciasto. Wygładź i przytnij nadmiar krawędzi.
Krok 6:
Rozwałkuj naleśnik do twarzy z białego mastyksu i przyklej na miejscu. Odetnij nadmiar.
Krok 7:
Wytnij oczy z białego mastyksu i kontur z czarnego mastyksu. Umieść wszystko na swoim miejscu.
Krok 8:
Uformuj dziób z żółtego mastyksu i przymocuj wykałaczką.
Krok 9:
Również zakreśl dziób konturem czarnego mastyksu.
Krok 10:
Wytnij nozdrza z białego mastyksu i przyklej je do dzioba.
Krok 11:
Wytnij i przyklej brwi i źrenice do ptaka.
Krok 12:
Wyrzeźbić i przykleić czerwony grzebień i czarny kucyk.
Krok 13:
Rozwałkuj i wytnij długi pasek mastyksu i umieść go na obwodzie wokół ciasta. Dobrze wypoziomuj.
Krok 14:
Za pomocą prasy do ciasta do masy szpachlowej lub w dowolny wygodny sposób zrobić obrzeże u podstawy ciasta. Ciasto jest gotowe, podawaj i ciesz się świętem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g