ciasto Mastyksowe Angry Birds

ciasto w postaci bohatera ulubionej gry i kreskówki! Nie przegap! Piękne i smaczne!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 74 % 48 g
335 kcal
IG: 13 / 2 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto biszkoptowe, upiec herbatniki w trzech kształtach jak na zdjęciu. Niech biszkopty ostygną i pokrój je wzdłuż na dwie części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy biszkopty ostygną, ubij krem do nadzienia. Przykryj formę folią spożywczą i złóż ciasto w formie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż ciasto na stojaku i pozwól mu się namoczyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj krem maślany pod mastyksem, posmaruj nim ciasto i dobrze wygładź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj duży naleśnik z czerwonego mastyksu, przykryj nim ciasto. Wygładź i przytnij nadmiar krawędzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj naleśnik do twarzy z białego mastyksu i przyklej na miejscu. Odetnij nadmiar.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij oczy z białego mastyksu i kontur z czarnego mastyksu. Umieść wszystko na swoim miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj dziób z żółtego mastyksu i przymocuj wykałaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Również zakreśl dziób konturem czarnego mastyksu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij nozdrza z białego mastyksu i przyklej je do dzioba.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij i przyklej brwi i źrenice do ptaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyrzeźbić i przykleić czerwony grzebień i czarny kucyk.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj i wytnij długi pasek mastyksu i umieść go na obwodzie wokół ciasta. Dobrze wypoziomuj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Za pomocą prasy do ciasta do masy szpachlowej lub w dowolny wygodny sposób zrobić obrzeże u podstawy ciasta. Ciasto jest gotowe, podawaj i ciesz się świętem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy