babeczka twarogowa z gruszką
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciast
Krok 2:
Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem.
Krok 3:
Dodaj twaróg (wcześniej przetarty przez sito) i mieszaj, aż będzie gładki, dodaj wanilię
Krok 4:
Wbijaj jajka pojedynczo i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Dobrze zagnieść ciasto. Posmaruj masłem i posyp mąką formę, ułóż ciasto.
Krok 6:
Pokrój gruszki w kółka i przyklej je do formy.
Krok 7:
Piec w 170 stopniach przez około godzinę (pieczę prawie półtora) na złoty kolor. Sprawdź gotowość za pomocą zapałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g