kruche ciasteczka czekoladowo-waniliowe

pyszne kruche ciasteczka o smaku wanilii i czekolady. Te ciasteczka są wykonane z kruchego ciasta w dwóch kolorach. Tutaj możesz fantazjować i wymyślać ciasteczka z różnymi rysunkami. Proponuję upiec ciasteczka w postaci spirali i szachów.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 29 % 23 g
węglowodany 60 % 47 g
421 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto waniliowe są białe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugniataj masło zmiękczone wcześniej w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier puder i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wprowadź jajko, dobrze wymieszaj. Dodaj sodę gaszoną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią i Dodaj części do mieszanki olejowej. Nie spiesz się, aby wylać całą mąkę na raz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk. Możliwe, że odrobina mąki może pozostać, zależy to od jej jakości. Zostało mi około 2 stół. łyżka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto waniliowe na 2 części i wstaw do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie zajmijmy się przygotowaniem ciasta kakaowego w kolorze czekolady.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź mąkę na 3 stół. łyżki są mniejsze, ponieważ z luźnych składników wciąż mamy kakao. Przesiej mąkę z kakao i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ciasto czekoladowe w podobny sposób jak ciasto waniliowe (patrz kroki 2-6).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto czekoladowe podzielić na 2 części i schłodzić. Aby zaoszczędzić czas, możesz umieścić w zamrażarce na 10-15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Najpierw robimy ciasteczka ze spiralnym wzorem. Dostajemy jedną część ciasta waniliowego i jedną część ciasta czekoladowego. Rozwałkuj cienkie jasne i ciemne warstwy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą wałka do ciasta ostrożnie nałóż ciemną warstwę na Jasną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiń rolkę. Chłodzimy w zamrażarce przez 30 minut, aby podczas cięcia ciasteczka się nie zmięły.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zróbmy szachy. Wyciągamy pozostałe części ciasta. Podziel jasne ciasto.Z jednej części rozwałkuj cienką warstwę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z innej części ciasta waniliowego i ciasta czekoladowego pokrój kostki na długość równą szerokości jasnej warstwy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Układamy bloki w szachownicę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie zwiń rolkę i dobrze schłodź. Jeśli są małe resztki ciemnego i jasnego ciasta, możesz zrobić ciasteczka z marmurkowym wzorem. Aby to zrobić, po prostu połącz resztki razem, wymieszaj, a także ostudź.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gdy bułki stwardnieją, kroimy ciasteczka o szerokości 1 cm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Kroimy również szachy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż ciasteczka na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 220 stopni. 15-20 minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pachnące ciasteczka są gotowe.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy