skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto waniliowe są białe.
Krok 2:
Ugniataj masło zmiękczone wcześniej w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Dodaj cukier puder i wymieszaj.
Krok 4:
Wprowadź jajko, dobrze wymieszaj. Dodaj sodę gaszoną.
Krok 5:
Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią i Dodaj części do mieszanki olejowej. Nie spiesz się, aby wylać całą mąkę na raz.
Krok 6:
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk. Możliwe, że odrobina mąki może pozostać, zależy to od jej jakości. Zostało mi około 2 stół. łyżka.
Krok 7:
Podziel ciasto waniliowe na 2 części i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
W międzyczasie zajmijmy się przygotowaniem ciasta kakaowego w kolorze czekolady.
Krok 9:
Weź mąkę na 3 stół. łyżki są mniejsze, ponieważ z luźnych składników wciąż mamy kakao. Przesiej mąkę z kakao i wymieszaj.
Krok 10:
Zagnieść ciasto czekoladowe w podobny sposób jak ciasto waniliowe (patrz kroki 2-6).
Krok 11:
Ciasto czekoladowe podzielić na 2 części i schłodzić. Aby zaoszczędzić czas, możesz umieścić w zamrażarce na 10-15 minut.
Krok 12:
Najpierw robimy ciasteczka ze spiralnym wzorem. Dostajemy jedną część ciasta waniliowego i jedną część ciasta czekoladowego. Rozwałkuj cienkie jasne i ciemne warstwy.
Krok 13:
Za pomocą wałka do ciasta ostrożnie nałóż ciemną warstwę na Jasną.
Krok 14:
Zwiń rolkę. Chłodzimy w zamrażarce przez 30 minut, aby podczas cięcia ciasteczka się nie zmięły.
Krok 15:
Zróbmy szachy. Wyciągamy pozostałe części ciasta. Podziel jasne ciasto.Z jednej części rozwałkuj cienką warstwę.
Krok 16:
Z innej części ciasta waniliowego i ciasta czekoladowego pokrój kostki na długość równą szerokości jasnej warstwy.
Krok 17:
Układamy bloki w szachownicę.
Krok 18:
Delikatnie zwiń rolkę i dobrze schłodź. Jeśli są małe resztki ciemnego i jasnego ciasta, możesz zrobić ciasteczka z marmurkowym wzorem. Aby to zrobić, po prostu połącz resztki razem, wymieszaj, a także ostudź.
Krok 19:
Gdy bułki stwardnieją, kroimy ciasteczka o szerokości 1 cm.
Krok 20:
Kroimy również szachy.
Krok 21:
Rozłóż ciasteczka na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 220 stopni. 15-20 minut.
Krok 22:
Pachnące ciasteczka są gotowe.
Krok 23:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g