babeczka ze smalcem i cebulą
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku. Dodaj jajka, zmiękczone masło, sól, cukier. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto łyżką lub mikserem. Przykryj ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
pokrój smalec w drobną kostkę, drobno posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż smalec i cebulę przez 4-5 minut. Trochę ostudzić. Dodaj cebulę i smalec do ciasta, wymieszaj. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejne 30 minut.
nasmaruj głęboką formę olejem roślinnym, posyp bułką tartą. Napełnij formę ciastem na 2/3 wysokości, piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut.
pokrój smalec w drobną kostkę, drobno posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż smalec i cebulę przez 4-5 minut. Trochę ostudzić. Dodaj cebulę i smalec do ciasta, wymieszaj. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejne 30 minut.
nasmaruj głęboką formę olejem roślinnym, posyp bułką tartą. Napełnij formę ciastem na 2/3 wysokości, piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g