skład / składniki
metoda gotowania
drożdże rozpuścić na ciepło(nie na gorąco !) mleko z cukrem i pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu do spienienia. Roztop masło (30 g) ubij żółtko, dodaj mąkę, sól, wlej drożdże i zagnieść ciasto rękami. Włóż gotowe ciasto do naoliwionej miski i zamknij. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny lub włóż do wyłączonego piekarnika nagrzanego do 30°C.
masło (50 g) wymieszaj z 3-4 łyżkami cukru i cynamonem, aż będzie gładkie.
ugniataj ciasto rękami, rozwałkuj na grubość 1 cm nałóż mieszankę masła, cukru i cynamonu na warstwę ciasta, mocno zwiń w rolkę.
przetnij zwiniętą rolkę na pół wzdłuż, pozostawiając nieciętą końcówkę. Przeplataj 2 połówki i połącz końce, aby utworzyć błędne koło.
posmaruj pozostałą mieszanką masła i cukru przed wysłaniem do piekarnika. Następnie połóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Przez ostatnie 5-10 minut można obniżyć temperaturę do 180°C.
wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem lub posmarować mieszanką soku z cytryny i cukru pudru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g