skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od biszkoptu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc jajka, mleko i masło są wcześniej wyjmowane.
Krok 2:
W osobnym pojemniku przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Masło topi się w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i miesza z mlekiem, odkładając powstałą mieszaninę na bok.
Krok 4:
W misce rozbijamy trzy duże lub cztery średnie jaja kurze i dodajemy do nich cukier zwykły i waniliowy.
Krok 5:
Ubij jajka z cukrem przez 7-10 minut. W tym czasie powinny przekształcić się w bardzo bujną, gęstą i jasną pianę.
Krok 6:
W dwóch krokach dodaj mąkę.
Krok 7:
Ciasto delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką.
Krok 8:
Na koniec w małych porcjach wlej mieszankę mleka i masła.
Krok 9:
Mieszaj, aż będzie gładkie, a nasze ciasto biszkoptowe jest gotowe.
Krok 10:
Wlej go na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
Krok 11:
I piec w piekarniku nagrzanym do 180 minut przez 10-12. W tym czasie biszkopt powinien być lekko zrumieniony i oczywiście całkowicie upieczony. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Gotowy biszkopt niech całkowicie ostygnie.
Krok 12:
Teraz zajmijmy się farszem. Aby to zrobić, przygotuj lody o trzech smakach-zwykłym waniliowym, czekoladowym i malinowym. W razie potrzeby lody można kupić gotowe, a nie gotować samodzielnie.
Krok 13:
Na patelni łączymy maliny i cukier granulowany. Jeśli nie lubisz zbyt słodkiego nadzienia lub masz słodką jagodę samą w sobie, ilość cukru dla malin można zmniejszyć.
Krok 14:
Widelcem ugniatamy jagody cukrem. Nawiasem mówiąc, jeśli maliny są bardzo słodkie, to dla kwaśności radzę dodać kilka łyżek soku z cytryny, wtedy lody będą umiarkowanie słodkie.
Krok 15:
Podpalamy patelnię, doprowadzamy maliny do wrzenia i gotujemy przez 3-4 minuty.
Krok 16:
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się nasion. Ogólnie rzecz biorąc, wypełniacz do lodów malinowych jest już gotowy, ale jeśli masz bardzo płynną masę, zdecydowanie radzę zwrócić ją do rondla i gotować, aż uzyskasz gęsty syrop, a jeśli nie chcesz gotować przez długi czas, zagęść masę skrobią. Jeśli tego nie zrobisz, lody mogą być zbyt miękkie. Puree malinowe niech całkowicie ostygną.
Krok 17:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i topimy w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej.
Krok 18:
Wypełniacze są gotowe, przygotuj bazę. Aby to zrobić, w misce połącz riccota (lub ser śmietankowy lub bardzo miękki i delikatny twarożek) i cukier puder.
Krok 19:
Ubijaj mikserem przez 1-2 minuty, aby masa była puszysta.
Krok 20:
W osobnym pojemniku ubij ciężką śmietanę na gęstą pianę. Nawiasem mówiąc, weź pojemnik na śmietanę tak wysoki, jak to możliwe, ponieważ śmietana na początku bardzo się rozpryskuje.
Krok 21:
Bita śmietana jest mieszana z masą serową.
Krok 22:
Powinniśmy mieć bardzo lekką i delikatną masę-to nasza baza do lodów.
Krok 23:
Teraz robimy lody malinowe. Aby to zrobić, w całkowicie schłodzonym puree malinowym Wprowadzamy jedną trzecią całej bazy lodów. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, zamiast malin, możesz zrobić dowolne inne lody owocowo-jagodowe, w zależności od gustu.
Krok 24:
Trzepaczką dokładnie wymieszaj masę.
Krok 25:
W przypadku lodów czekoladowych do drugiej trzeciej podstawy lodów Wprowadzamy rozpuszczoną czekoladę.
Krok 26:
Dokładnie wymieszaj-więc lody czekoladowe są gotowe.
Krok 27:
Do pozostałej bazy Wprowadzamy cukier waniliowy i mieszamy, będą to nasze lody waniliowe.
Krok 28:
Biszkopt ostygł, lody są gotowe, możesz uformować ciasto. Ciasto uformowałam w plastikowym pojemniku o wymiarach 11x17 cm i głębokości 7 cm, ale można wziąć dowolny inny kształt nieco większy lub mniejszy. Schłodzony biszkopt kroimy na kawałki, aby można było pokryć je kształtem ze wszystkich stron. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby możesz ułożyć tylko spód ciasta biszkoptem i odstawić ciasto nago z boków, więc postępuj tak, jak będzie Ci łatwiej.
Krok 29:
Tak więc z kawałkami biszkoptu układamy spód i boki formy do zamrażania. Jeden kawałek biszkoptu powinien zostać, pokryjemy nim warstwy lodów na wierzchu.
Krok 30:
Powstały kosz biszkoptowy jest wypełniony lodami, układamy go warstwami w dowolnej kolejności. Najpierw położyłem wanilię, potem malinę, a na końcu czekoladę. Aby zapobiec mieszaniu się warstw przed ułożeniem następnej warstwy, wyślij ciasto do zamrażarki na około 1 godzinę, aby pierwsza warstwa lodów stała, a następnie rozłóż kolejną warstwę lodów.
Krok 31:
Po ułożeniu ostatniej warstwy lodów zamykamy ciasto ostatnim kawałkiem biszkoptu - będzie to spód ciasta. Zamykamy naszą formę pokrywką lub folią spożywczą do ciasta i wysyłamy ciasto do zamrażarki na 5-6 godzin lub lepiej przez całą noc, aby lody dokładnie zamarzły.
Krok 32:
Po dobrym zamrożeniu naszego ciasta przygotuj bezę. Klasyczny stosunek bezy gotowanej na syropie: na 1 część białek weź 2 części cukru i 0,5 części wody. Aby uzyskać bezę, Gorąco polecam przestrzeganie tych proporcji i, jeśli to możliwe, zważyć białka na wadze kuchennej.
Krok 33:
Wlej cukier do rondla z grubym dnem i wlej wodę.
Krok 34:
Wkładamy rondel do ognia, delikatnie mieszając doprowadzamy syrop do wrzenia, po tym, jak syrop się zagotuje, zatrzymujemy mieszanie, w przeciwnym razie syrop może zacząć krystalizować i gotować do temperatury 117-118 stopni C, kontrolując temperaturę za pomocą termometru. Jeśli nagle nie ma termometru, syrop należy gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Aby zrozumieć, czy syrop jest gotowy, możesz wykonać test miękkiej kulki. Przygotuj wcześniej lodowatą wodę.
Krok 35:
Gdy minie 3-4 minuty od ugotowania syropu, nabierz łyżką trochę syropu i zanurz łyżkę w lodowatej wodzie. Teraz spróbuj zwinąć miękką kulkę z masy cukrowej. Jeśli się okaże, syrop jest gotowy. Jeśli syrop po prostu się rozpuści, jest za wcześnie. Jeśli masa cukrowa twardnieje w zimnej wodzie, syrop jest trawiony. Podczas gdy syrop się gotuje, zaczynamy ubijać białka. Najpierw ubij je samodzielnie, aż osiągną miękkie szczyty.
Krok 36:
Usuwamy gotowy syrop z ognia i wprowadzamy do białek cienkim strumieniem, ubijając je z maksymalną prędkością miksera. Nadal ubijamy białka, aż ostygną do temperatury pokojowej. Powinniśmy uzyskać bardzo gęstą i stabilną masę. Nasza beza jest gotowa.
Krok 37:
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 38:
Ze wszystkich stron nakładamy na ciasto grubą warstwą bezy. Podczas gdy figuratywnie nakładamy bezę, włączamy piekarnik do temperatury 240-260 C.
Krok 39:
W dobrze rozgrzanym piekarniku wkładamy blachę do pieczenia z ciastem i brązujemy bezę przez 1-2 minuty. Bądź ostrożny beza bardzo szybko się rumieni, więc uważaj na nią, aby się nie przypaliła. Gotowe ciasto ostrożnie przenosimy na talerz i wysyłamy do zamrażarki.
Krok 40:
Nasze ciasto lodowe Alaska jest gotowe. Przed podaniem, w razie potrzeby, udekoruj go jagodami i liśćmi mięty.
Krok 41:
Oto nasze ciasto w przekroju. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g