zdrowe krakersy z siemienia lnianego

uwielbiam te krakersy, są bardzo zdrowe i pyszne! A jak chrupają!! Eksperymentuję jak zawsze. Tutaj dotarłem do takiego przepisu na krakersy, które jesz i nie możesz przestać. Zjadłem je z mężem za jednym razem i dopiero wtedy pomyślałem o kaloriach... Więc rób w rozsądnych ilościach)
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 52 % 22 g
238 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasiona lnu należy zalać 100g wrzącej wody. I pozostaw na 10min pod przykryciem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kminek zmielić w moździerzu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmaryn lepiej jest używać świeżego, ale zrobi to również suchy. Należy go również lekko zmielić w moździerzu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej tymianek i rozmaryn do miski blendera.dodamy tam również płatki owsiane, jeśli nie ma płatków owsianych

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko zmielić do stanu mąki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę do małego pojemnika i dodaj nasiona lnu z wodą

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj, dodaj sól. Tworzymy lepką kiełbasę. Jeśli ciasto nie jest lepkie, możesz dodać jeszcze kilka kropli wody

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj pergamin olejem słonecznikowym

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż na nim połowę ciasta. Weź kolejny pergamin i posmaruj go olejem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ciasto i rozprowadź je równomiernie. Warstwa powinna okazać się bardzo cienka, wtedy krakersy będą szczególnie smaczne

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuwamy górny pergamin

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. krawędzie ciasta powinny się zrumienić i odejść od papieru. Pozwól nam trochę ostygnąć i podziel na kawałki

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy