skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasiona lnu należy zalać 100g wrzącej wody. I pozostaw na 10min pod przykryciem
Krok 2:
Kminek zmielić w moździerzu
Krok 3:
Rozmaryn lepiej jest używać świeżego, ale zrobi to również suchy. Należy go również lekko zmielić w moździerzu
Krok 4:
Wlej tymianek i rozmaryn do miski blendera.dodamy tam również płatki owsiane, jeśli nie ma płatków owsianych
Krok 5:
Wszystko zmielić do stanu mąki
Krok 6:
Wlej mieszaninę do małego pojemnika i dodaj nasiona lnu z wodą
Krok 7:
Wymieszaj, dodaj sól. Tworzymy lepką kiełbasę. Jeśli ciasto nie jest lepkie, możesz dodać jeszcze kilka kropli wody
Krok 8:
Nasmaruj pergamin olejem słonecznikowym
Krok 9:
Rozłóż na nim połowę ciasta. Weź kolejny pergamin i posmaruj go olejem
Krok 10:
Przykryj ciasto i rozprowadź je równomiernie. Warstwa powinna okazać się bardzo cienka, wtedy krakersy będą szczególnie smaczne
Krok 11:
Usuwamy górny pergamin
Krok 12:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. krawędzie ciasta powinny się zrumienić i odejść od papieru. Pozwól nam trochę ostygnąć i podziel na kawałki
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g